Delodajalci ne morejo presojati o karanteni

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije od ministra za zdravje Tomaža Gantarja zahteva, da ministrstvo še naprej odreja karantene, ne da to prepušča delodajalcem.
Fotografija: Kdo naj odloča o karanteni, če ne stroka? FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Kdo naj odloča o karanteni, če ne stroka? FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana Obrtnik, nosilec dejavnosti, je zbolel za novim koronavirusom. Njegova žena je vzgojiteljica v vrtcu, a ji karantena ni odrejena. Ko ravnatelju sporoči, da je njen mož zbolel, ji ta prepove vstop v vrtec. Gospe ne bo odrejena karantena, dela od doma pa ne more opravljati. To pomeni, da delodajalec nosi stoodstotno nadomestilo plače, saj ji je odredil preventivno izolacijo.

To je le eden od primerov, s kakršnimi se srečujejo slovenski delodajalci, odkar se je vlada odločila, da v primerih visoko tveganih stikov z okuženimi z novim koronavirusom ministrstvo za zdravje ne bo več izdajalo karantenskih odločb. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je od ministra za zdravje Tomaža Gantarja zato danes zahtevala, da se karantene odredijo, saj bodo s tem tudi finančno razbremenili delodajalce. Ti se namreč ne čutijo dovolj strokovne, da bi lahko odločali o tem, ali naj delavec, ki je bil v visoko tveganem stiku, pride na delo ali ne, opozarja Zbornica.


Sami se dogovarjajte!


Takih primerov, kot je opisani, ko se družinski član istega gospodinjstva okuži z novim koronavirusom, a mu karantena ni odrejena, je vse več, od vlade pa ni odgovora, kako v takih primerih ukrepati. Vse, kar družinski člani dobijo, so elektronska sporočila z navodili za osebo s potrjeno okužbo in za tiste osebe, ki so bile okužbi izpostavljene.



Ko so družinski člani v konkretnem primeru poizvedovali pri ministrstvu za zdravje, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJIZ) in pri osebnem zdravniku, so izvedeli, da jim karantene ne bodo odredili. Tudi v zadnji točki omenjenih navodil piše, da se morajo družinski člani, če so zaposleni, s svojim delodajalcem sami dogovoriti za delo od doma oziroma o načinu dela, ki ga lahko opravljajo.  

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh  FOTO: Brane Piano/Delo
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh  FOTO: Brane Piano/Delo


»Obrtna zbornica od pristojnega ministrstva pričakuje, da družinskim članom in drugim visoko tveganim stikom odredi karanteno, da bodo delodajalci za čas odrejene karantene upravičeni do povračila izplačanega nadomestila plače in da ljudje ne bodo hodili prosto naokoli. Interventna zakonodaja namreč delodajalcem daje to možnost,« opozarja predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.


Kdo bo nosil stroške nadomestila?


Za Zbornico je tudi nesprejemljivo, da delodajalec nosi stroške nadomestila plače v primeru odsotnosti z dela pri zdravih delavcih, ki so bili v visoko tveganem stiku. Obenem je nesprejemljivo tudi, da mora delodajalec odločati o tem, ali naj ta delavec pride na delo ali ne. Prav tako način odsotnosti z dela ne more biti prepuščen dogovarjanju med delavcem in delodajalcem, še pravijo na zbornici, ker je razlog odsotnosti visoko tvegan stik, zaradi česar bi morala biti delavcu odrejena karantena. »Navsezadnje ne more biti od odgovornosti vsakega posameznika odvisno, ali se bo samoizoliral ali se bo gibal naokoli, prav tako pa o tem ne morejo presojati delodajalci, ki za to niti niso strokovno usposobljeni,« svarijo pri obrtni zbornici.

Komentarji: