Dež tudi ponoči povzročal nevšečnosti, razmere se umirjajo

Po državi je zaradi plazov, podrtih dreves in poplavljenega cestišča zaprtih več cest.
Fotografija: Plaz v Strugah, katerega del je v četrtek zgrmel v reko Savinjo, se je začel enakomerno in kontrolirano plaziti. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Plaz v Strugah, katerega del je v četrtek zgrmel v reko Savinjo, se je začel enakomerno in kontrolirano plaziti. FOTO: Špela Kuralt

Močno deževje z vetrom je tudi ponoči povzročalo nekaj nevšečnosti po državi. Meteorna voda, narasli vodotoki in hudourniki so poplavljali objekte in ceste, ponekod so se prožili zemeljski plazovi. Razmere se sicer zdaj umirjajo. V Piranu in Izoli se je medtem že sprožila sirena zaradi visokega plimovanja morja.

Uprava za zaščito in reševanje danes poroča o nevšečnostih na območjih Celja, Kranja, Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Postojne in Trbovelj. Zaradi poplavljanja in proženja zemeljskih plazov so zabeležili 27 dogodkov. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 15 gasilskih enot.

Reka Sora je ponoči poplavila regionalno cesto Škofja Loka-Železniki, promet je potekal po enem pasu.

Po državi je zaradi plazov, podrtih dreves in poplavljenega cestišča zaprtih več cest. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte ceste Železniki - Most na Soči na več odsekih, Davča - Zali Log, Laško - Šentjur, podvoz v Laškem, Polhov Gradec - Dobrova, Luče - Solčava, Stahovica - Kamniška Bistrica, Fara - Kot - Grgelj in Hrastnik - Zidani most.

Na cesti Litija - Zagorje je promet močno oviran zaradi vode na cestišču in nanosov listja.

V Piranu je Regijski center za obveščanje Koper zaradi visokega plimovanja morja ob 6.35 sprožil sireno alarmiranja oz. opozorilo na nevarnost, v Izoli so sireno sprožili ob 7.50, so sporočili iz regijskega centra. Najhuje je sicer bilo v Bohinju, Železnikih in Baški grapi.

Tako je morje nekoč že poplavilo v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tako je morje nekoč že poplavilo v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Baški grapi ponoči gasilska straža, razmere se umirjajo

Območje Tolmina je ponoči prešla še ena nevihtna fronta z rahlo sodro. Ta po besedah poveljnika tamkajšnjega štaba civilne zaščite Mihe Venclja ni povzročila dodatne škode. Ponoči so bile v Podbrdu na terenu tri gasilske enote, ki so prečrpavale vodo, v Baški grapi je zadeve nadzorovala gasilska straža. Razmere se sicer umirjajo.

Civilna zaščita je na območju občine Tolmin, kjer je močno deževje v petek povzročalo največ težav, sicer doslej posredovala na osmih lokacijah. Zabeležili so približno 20 zemeljskih plazov. Ti so večinoma s seboj prinašali poplavno vodo, ki je zalivala hiše, je danes za STA povedal Vencelj.

Na Tolminskem je bilo v petek najhuje v Baški grapi, kjer so zaradi poplavljanja vodotokov in nevarnosti zemeljskih plazov evakuirali prebivalce. Ljudje so zdaj na varnem, med njimi tudi starejša zakonca, ki sta se pred plazom, ta je povsem uničil spodnji del hiše, rešila v zadnjem trenutku.

Razmere se sicer zdaj umirjajo, Baško grapo pa bo danes dopoldne v spremstvu državnega sekretarja Boštjana Šefica, poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana in tolminskega župana Alena Červa obiskal premier Robert Golob.

Plaz v Strugah se enakomerno plazi

Plaz v Strugah, katerega del je v četrtek zgrmel v reko Savinjo, se je začel enakomerno in kontrolirano plaziti. Če bi plaz v celoti zgrmel v rečno strugo, bi nastalo jezero z veliko količino vode in bi se potem precej visok udarni val razlil vse do Ljubnega ob Savinji, je danes za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

Po županovih besedah bi ob zgrmenju plazu v Savinjo najprej nastradale že poškodovane hiše v Strugah. Ker se plaz za zdaj enakomerno premika, reka Savinja sproti odnaša ves material, pravi Strmčnik, ki je tudi izpostavil, da se zadeve v Lučah kljub dežju umirjajo.

Tudi predstavnik prizadetih družin iz Strug Paul Orešnik je za STA danes zatrdil, da Savinja sproti odnaša ves material, ki zdrsi s plazu. Glede petkovega srečanja s predstavniki stroke, ki so jim prišli podat napotke za sanacijo poškodovanih stanovanjskih objektov, je dejal, da so bili strokovnjaki realni in so z odgovori zadovoljni. Izrazil je upanje, da se bodo držali predstavljene časovnice. V petek se o finančni oceni njihovih hiš niso pogovarjali. O tem bo beseda tekla, ko bo dokončana raziskava grozečega plazu, kar pomeni predvidoma januarja prihodnje leto.

Kljub dežju ponoči ni bilo nobenih posebnosti niti v Občinah Braslovče in Nazarje, kjer je vodostaj reke Drete upadel s petkovih 2,9 metra na današnjih 1,5 metra, je za STA povedal nazarski župan Matej Pečovnik.

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je za STA dejal, da so do naselja Rastke, ki ga je v petek poplavil pritok Savinje Ljubnica, vzpostavili začasno prevoznost ceste. Trenutno se ukvarjajo z razporejanjem težke mehanizacije, ker so dobili še dva dodatna bagra. Ta mehanizacija je v strugi Ljubnice, potem pa jo bodo prestavili na območje priprave nasipa na reki Savinjo nad Ljubnim.

Preberite še:

Komentarji: