Dijaki kmalu v svojih, in ne več najetih učilnicah

V Slovenj Gradcu bo država v prihodnjih treh letih zgradila dve šolski stavbi.
Fotografija: Novogradnji bosta povezani z obstoječo šolsko stavbo na Koroški ulici 11. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Novogradnji bosta povezani z obstoječo šolsko stavbo na Koroški ulici 11. FOTO: Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Ob vznožju hriba na Koroški ulici 11, na kateri stoji osrednja stavba slovenjgraškega šolskega centra, je velika gradbena jama za temelje ta čas največje naložbe v srednješolski prostor v državi. Končana bo do leta 2021, stala bo 11,6 milijona evrov.

Šolski center Slovenj Gradec bo po naložbi, na katero so čakali več kot desetletje, bogatejši za dve šolski stavbi. »Trenutno poteka prva faza investicije, kar pomeni gradnjo telovadnice in lesarskih delavnic v objektu, ki bo stal na levem bregu potoka Homšnice,« je povedala Gabrijela Kotnik, direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pojasnili, da bo prva faza predvidoma končana prihodnje leto, v prvi polovici letošnjega pa naj bi objavili razpis za izvedbo gradbenih del za drugo fazo. Ta predvideva gradnjo trinadstropnega objekta na desnem bregu Homšnice, v katerem bodo specializirane učilnice za izobraževanje o zdravstvu, gastronomiji in turizmu ter lesarstvu.
 

Zastareli prostori


Šolski center, ki v letošnjem šolskem letu izobražuje 1035 dijakov v 17 izobraževalnih programih, izvaja pouk na petih lokacijah, od tega dveh najetih, in sicer v stavbi na Gosposvetski v bližini bolnišnice in v lesarski delavnici Pod gradom, ki je v eni od industrijskih con mesta in je najbolj oddaljena od šole. »Prostori za izobraževanje so neustrezni, zastareli in premajhni za izvajanje sodobnejših vsebin.

Zaradi lokacije novogradnje v bližini obstoječih šolskih objektov bosta omogočeni neposredna povezava in boljša organizacija pouka,« so pojasnili na ministrstvu. Gradnjo v Slovenj Gradcu bi morali začeti že jeseni 2017, a se to ni zgodilo, ker so na razpis za izvajalca gradbenih del prispele ponudbe, ki so za več kot petino presegale zagotovljena sredstva. Na ministrstvu so projekt razdelili na dva dela in razpis ponovili. Gradbena dela v sklopu prve faze opravlja družba Strabag.
 

Pričakujejo še večji vpis


»Veseli nas, da dela potekajo v skladu s terminskim načrtom,« je dejala Gabrijela Kotnik. Prepričana je, da bodo novi šolski prostori prispevali k še večjemu vpisu bodočih dijakov. »Vpis je seveda odvisen od demografskega gibanja v regiji,« je opozorila Kotnikova in dodala, da bo število devetošolcev do leta 2021 naraščalo.

Komentarji: