Do župana morda z metom kocke

Potek žreba za izvolitev župana ne določa predpis. Kocka ali vlečenje lističev.
Fotografija: Smarješke Toplice FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Smarješke Toplice FOTO: Marko Feist

Šmarješke Toplice – Po vseh preštetih glasovnicah v nedeljo zvečer in po dveh glasovnicah, ki sta po pošti prispeli danes je zdaj popolnoma jasno, da so volivke in volivci županskima kandidatoma Bernardki Krnc in Marjanu Hribarju namenili popolnoma enako število glasov. Oba kandidata sta prejela po 1016 glasov in pot k žrebu, ki bo odločal o zmagovalcu, je zdaj povsem odprta.

Toda do takega bizarnega konca letošnjih županskih volitev v tej dolenjski občini so pred obema kandidatoma dnevi polni negotovosti. Preden je občinska volilna komisija (OVK) odprla ovojnici z glasovnicama, je imel Hribar župansko žezlo že v roki, toda včeraj točno opoldne je bilo jasno, da sta volivca dala svoja glasova Krnčevi in zgodba s Hitchcookovim zapletom je dobila nove dimenzije.

»Če bo o županu občine odločal žreb, bo to prvi primer v zgodovini Slovenije,« je za Delo rekel vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar. Po njegovih besedah imata oba kandidata možnost, da do 24. ure vložita ugovore zaradi domnevne nepravilnosti, ki so se morda zgodile na kakem volišču. V takem primeru mora OVK o ugovoru odločati, ali je domnevna nepravilnost morda odločilno vplivala na rezultat volitev, in v takem primeru bi se volitve na kakem volišču lahko tudi ponovile.

Bernardka Krnc bo morda nova županja - če ji bo žreb naklonjen. FOTO: Arhiv Delo
Bernardka Krnc bo morda nova županja - če ji bo žreb naklonjen. FOTO: Arhiv Delo


Kandidata v kroglo in močno zavrteti


Če bo prvikrat v naši državi župana vendarle določil žreb, je dr. Lavtar pojasnil rešitev državne volilne komisije, ki ima po vzoru na žrebanje moštev v nogometnem prvenstvu kroglice, v katere se vtaknejo imena obeh kandidatov in nato vse skupaj zavrtimo v krogli. Opozoril pa je, da za potek žreba ne obstaja noben predpis, ampak je njegov potek prepuščen občinski volilni komisiji, ki ima izkušnje, saj je pred volitvami z žrebom že določila vrsti red županskih kandidatov. »In tako lahko opravi tudi tega, brez teh kroglic,« je pojasnil dr. Lavtar.

Predsednik OVK Fredi Bančov je rekel, da bi v tem primeru žrebali morda z metom kocke, in priznal, da se o tem v komisiji še niso pogovarjali, saj je tak razvoj dogodkov še zelo daleč. Pri določanju vrstnega reda županskih kandidatov je to storila komisija sama z vlečenjem lističev iz krogle, ki so jo pred tem dobro zavrteli.

Ko je Krnčeva v nedeljo zvečer izvedela za delni neuradni rezultat volitev, je za Delo napovedala, da bo poskušala razveljaviti dva glasova, saj je na volišče prišla dementna oseba z vnukom iz nasprotnega tabora, ter da se bo borila do konca. Danes popoldne pa je obrnila ploščo z izjavo, da ugovora na potek volitev še ni posredovalo OVK, ter da še ne ve, ali bo to tudi storila. Hribar se na naše klice ni odzval. Bančov je povedal, da noben od kandidatov do današnjega popoldneva ni vložil ugovora.

Komentarji: