Država prevzema sanacijo Ekosistemov

Ekologija – Minister za okolje napovedal sanacijski interventni program
Fotografija: Ekosistemi družba za ekološke projekte, zbiranje in predelavo odpadkov, d.o.o. Zalog pri Novem mestu, Slovenija 16.julija 2018. [Ekosistemi,odlagališča odpadkov,odpadki,smeti,onesnaževanje,okolje,ekologija,Zalog,Novo mesto,Slovenija] Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Ekosistemi družba za ekološke projekte, zbiranje in predelavo odpadkov, d.o.o. Zalog pri Novem mestu, Slovenija 16.julija 2018. [Ekosistemi,odlagališča odpadkov,odpadki,smeti,onesnaževanje,okolje,ekologija,Zalog,Novo mesto,Slovenija] Foto Jure Eržen/delo

Zalog pri Straži – »Februarja se bo pričel odvoz materiala,« pravi novi minister za okolje  in prostor Jure Leben, ki je za prvi terenski obisk izbral pogorišče odpadkov v podjetju Ekosistemi v občini Straža. Ker lastniki in vodstvo podjetja območja v več kot letu dni niso sanirali, minister obljublja, da bodo za to uporabili državni sanacijski interventni program.
 

Obveščanje domačinov


Kakšne so podrobnosti sanacijskega interventnega programa, s katerim naj bi odstranili odpadke v dolenjski podružnici celjskega podjetja Ekosistemi – gre za 5000 kubičnih metrov razsutih in 2000 ton embaliranih odpadkov -, minister Leben ni želel povedati, da jim ne bi kdo zapletel postopkov. Je pa z vsebino in časovnico interventne sanacije seznanil župana občine Straža Dušana Krštinca in predstavnike civilne iniciative. »O vsem nas bodo obveščali,« pravi Dušan Krštinc.  Franc Plut, predstavnik civilne iniciative, pa je zadovoljen, da so po vsem tem času končno dobili konkretne podatke o ukrepih, tako da upa, da bo država v dogovorjenem roku izpeljala sanacijo.

Po dobrem letu dni območje ni sanirano. Foto Simona Fajfar
Po dobrem letu dni območje ni sanirano. Foto Simona Fajfar


Ta naj bi bila, je dejal minister Leben, opravljena na račun podjetja, zato bodo predlagali tudi dopolnitev zakona o varstvu narave. S predlogom sprememb bodo že prihodnji teden seznanili predsednika vlade Marjana Šarca in poslanske skupine. Minister pričakuje, da bodo dobili podporo tudi v parlamentu. Spremembe zakona so naravnane tako, da bi lahko država hitreje reševala primere, kot so Ekosistemi.
 

Gasili štiri dni


Od katastrofalnega požara, ki je izbruhnil 20. julija lani in kjer so gasilci območje gasili štiri dni, vaščane pa so morali zaradi gostega dima evakuirati za 24 ur, sta si ministrstvo za okolje in podjetje podajala argumente o sanaciji območja. V podjetju so vztrajali na tem, da je država blokirala vsa prizadevanja za odstranitev odpadkov, na ministrstvu pa so bili na stališču, da v podjetju zelo dobro vedo, kaj morajo storiti in da argumenti, zakaj tega ne storijo, niso prepričljivi.

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je za prvi terenski obisk izbral pogorišče odpadkov v podjetju Ekosistemi v občini Straža. Ob njem je župan občine Straža Dušan Krštinc. Foto Simona Fajfar
Novi minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je za prvi terenski obisk izbral pogorišče odpadkov v podjetju Ekosistemi v občini Straža. Ob njem je župan občine Straža Dušan Krštinc. Foto Simona Fajfar


Na ministrstvu tudi preverjajo, ali podjetje še obstaja ali ne, spremenil pa se je tudi lastnik, ki naj bi bil po novem s Hrvaške. Ekosistemi na spletni strani niso dosegljivi, Grega Kovačič, ki je bil direktor Ekosistemov, pa je nedosegljiv tudi po telefonu. So pa bili v podjetju obveščeni, da bosta minister Leben in župan Krštinc prišla v Zalog s predlogom, kako problem rešiti, vendar je bilo območje podjetja ob obisku zaklenjeno in zapuščeno.

Sanacijo bo vodila inšpekcija za okolje in prostor. »Inšpektor je v ponedeljek opravil inšpekcijski nadzor in ugotovil, da področje ni sanirano,« je razložila Dragica Hržica, glavna inšpektorica za okolje in prostor. Podjetje je imelo določen zadnji rok za sanacijo območja, 7. september, in ker tega niso izvedli, je inšpektorat o tem obvestil ministra. »Minister se je odločil za interventno sanacijo,« pravi Hržica.

O obisku je bilo podjetje obveščeno. Foto Simona Fajfar
O obisku je bilo podjetje obveščeno. Foto Simona Fajfar


»Lokalna skupnost in prebivalci so že veliko plačali zaradi problemov z Ekosistemi, zato se mora država interventno odzvati in zadevo sanirati, da ne bo prišlo do nadaljnjega onesnaževanja,« pravi Jože Leben, ki je dodal, da je zanj bistveno, da bo lokacija v Zalogu sanirana in da bo država zagotavljala, da se taki primeri ne bodo več dogajali.
 

Komentarji: