Predstavitvena informacija

Držite se teh nasvetov za bolj varne spletne nakupe

Bliža se čas črnega petka, mednarodnega praznika nakupov, ko marsikdo med nami izkoristil številne visoke popuste in si privoščil nakupovanje po znižanih cenah.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Priporočamo, da se nakupovalni mrzlici letos prepustite kar iz udobja svojega kavča. A tudi spletnega nakupovanja se je treba lotiti premišljeno, da se ne ujamete v pasti spletnih prevarantov. Držite se nasvetov, ki smo jih pripravili skupaj z UniCredit Bank, da bodo vaši spletni nakupi brezskrbni in varni.
 

Nakupujte samo pri zaupanja vrednih trgovcih.

Prepričajte se, da nakupujete na mednarodno poznani in uveljavljeni spletni strani, za katero ste prepričani, da za njo stoji zaupanja vreden trgovec. Navadno varne spletne strani prepoznamo tako, da se njihova povezava začne s https:// namesto s http://, vendar pa v današnjem času to še ne pomeni, da je spletna trgovina 100% varna. Povezava je že lahko varna, vendar je na drugi strani »varne« povezave stoji goljuf, ki bo prejel poslane podatke in jih kasneje uporabil v zlorabi.
 
Podatke plačilnih kartic ne vnašajte na spletno stran izključno na podlagi podatka o varni povezavi (https), ampak predhodno preverite, kdo dejansko stoji za spletno trgovino (kdo bo podatke obdeloval). Nikakor pa ne vpisujte podatkov na neznanih spletnih straneh ali jih pošiljajte po elektronski pošti. Prav tako ne odpirajte povezav v e-sporočilih neznanega ali sumljivega pošiljatelja.


Nikoli ne delite občutljivih podatkov z neznanci. 

Zaupanja vredni prodajalci in banke od vas ne bodo nikoli zahtevali, da jim po e-pošti ali telefonu pošljete občutljive podatke, kot so podatki o vaši kreditni kartici, PIN-številka ali vaši osebni podatki. Zato teh informacij nikoli ne pošiljajte, ampak uporabite načine plačila, ki jih opisujemo v naslednji točki. 
 

Vedno uporabljajte samo varne načine plačila.

Tehnologija je v digitalni dobi tako napredovala, da lahko z dodatnimi varnostnimi mehanizmi tudi po spletu plačujemo popolnoma varno in brez skrbi. Če plačujete s kartico Visa, lahko uporabite spletni varnostni mehanizem Verified by Visa. Pri spletnem plačilu se vam bo odprlo dodatno okence, kamor boste vpisali enkratno geslo, ki ga boste prejeli po SMS-u. Takšen sistem zagotovi, da nihče ne more zlorabiti vaše kartice, tudi če se kako vseeno dokoplje do vaših podatkov. 
 

Naročite se na varnostno SMS-sporočilo. 

Če še nimate vključenih varnostnih SMS-sporočil, ki vas obveščajo o vseh transakcijah, opravljenih z vašimi karticami, je zdaj pravi čas za to. Omogočila vam bodo boljši pregled nad plačevanjem z vašimi karticami, saj boste vedno prepričani, da jih uporabljate samo vi. S hitrim in enostavnim spletnim odprtjem si lahko zagotovite paket Brezskrbni UniCredit Bank, ki med drugim vključuje tudi brezplačne varnostne SMS-e za debetno kartico.
 

Izkoristite možnost zavarovanja nakupov in podaljšanja garancije s kartico Visa.

UniCredit Bank je pripravila posebno ponudbo črnega petka, po kateri lahko ob spletni sklenitvi transakcijskega računa v paketu Brezskrbni in po prejemu prve plače na novi račun naročite še kartico Visa in jo prvo leto uporabljate brez plačila članarine. Kartica Visa vam omogoča, da dodatno zavarujete svoje nakupe v primeru izgube zaradi kraje, požara ali naključne poškodbe. Poleg tega lahko dodate še eno dodatno leto kritja na konec originalne garancije proizvajalca (do največ petih let skupaj), kar je zelo priročno, če na spletu opravljate večje nakupe, na primer prenosnega računalnika, telefona, opreme doma ipd. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

Shranite vse dokumente in se odjavite s spletnega mesta.

Ko opravite spletni nakup, shranite e-sporočilo o opravljenem nakupu in se odjavite iz spletnega mesta. 

Oglasno sporočilo je pripravila UniCredit Bank.