DZ Podgorška potrdil za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Za je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo 7. Podporo so mu odrekli v LMŠ in Levici.
Fotografija: Jože Podgoršek je bil doslej na kmetijskem ministrstvu državni sekretar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Jože Podgoršek je bil doslej na kmetijskem ministrstvu državni sekretar. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Državnem zboru so za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo nasledil Aleksandro Pivec, potrdili Jožeta Podgorška. Za dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo 7, poroča STA.

Podporo so mu odrekli v LMŠ in Levici, kjer pa so poudarili, da ne oporekajo njegovim kompetencam, temveč temu, da bi bil minister v vladi Janeza Janše.

Kot kandidat za kmetijskega ministra, ki bi nadomestil odstopljeno Pivčevo, je že v ponedeljek dobil soglasno podporo desetih navzočih članov parlamentarnega odbora za kmetijstvo.

Preberite še:
image_alt
Jože Podgoršek dobil podporo pristojnega odbora


Za položaj ministra ga je predlagala stranka Desus. Kot prioritete v mandatu je navedel dokončanje več sprememb zakonodaje, zagotovitev finančnih sredstev za investicijski preboj in posodobitev kmetijstva iz svežnja za obnovo in razvoj po epidemiji covida-19, povečanje prehranske samooskrbe, učinkovitosti izvajanja javne službe zavoda za gozdove in varovanje kmetijskih zemljišč.

Kot je izjavil po prisegi, je pobudo Desusa za kandidaturo sprejel z veliko mero strahospoštovanja do funkcije ministra. »Zaupane naloge bom opravljal z vso odgovornostjo. Upam, da bom uspel vsaj deloma upravičiti pričakovanja vas in deležnikov v verigi preskrbe s hrano,« je poudaril.

Izbruh novega koronavirusa je po njegovih besedah izpostavil, da za zagotavljanje varne hrane nujno potrebujemo slovenskega kmeta. »Želim si, da bi naši kmetje ohranjali ljubezen do slovenske zemlje in kmetovanja ter skupaj z zadrugami, živilskopredelovalnimi podjetji in trgovci skrbeli za našo prehransko varnost,« je dodal.
 

Različni odtivi na potrditev


Podgoršek ima, kot piše STA, po besedah Tomaža Lisca (SDS) dovolj izkušenj z vseh področij. S kmetijstvom je tesno povezan, glede na kompetence pa bi bil lahko minister v vsaki vladi ne glede na njeno politično usmeritev, je dejal. »Podpora Podgoršku je podpora slovenskemu kmetu in kmetijstvu, ki potrebuje podporo človeka, ki kmetijstvo pozna iz lastnih izkušenj,« je poudaril in dodal, da jih v SDS posebej veseli, da je Podgoršek aktivno sodeloval pri pripravi protikoronskih zakonodajnih paketov. Če bo imenovan za ministra, od njega med drugim pričakujejo pospešitev debirokratizacije v sektorju.

Tudi Predrag Baković (SD) je pozdravil odločitev, da na položaj kmetijskega ministra imenujejo tako sposobno osebo. »Poleg tega Podgoršek ni nov obraz, ki ne bi poznal izzivov s področja kmetijstva v Sloveniji in Evropi,« je izjavil.

Mojca Žnidarič (SMC) je poudarila, da kmetijske politike predstavljajo temelj prehranske varnosti in gospodarske vitalnosti podeželja, zato pričakuje, da bo Podgoršek spodbujal dobre prakse. V SMC pozdravljajo predvsem njegova stališča glede nove zakonodaje s področja dobrobiti živali ter naklonjenost zakonski ureditvi pridelave in predelave konoplje.

Preberite še:
image_alt
Aleksandra Pivec izstopila iz Desusa in odstopila kot ministrica


Iva Dimic (NSi) je med izzivi slovenskega kmetijstva izpostavila predvsem staranje kmečkega prebivalstva. »Povečanje zanimanja za opravljanje kmetijske dejavnosti med mladimi pa je mogoče le, če jim zagotovimo, da bodo lahko z delom na kmetiji preživljali družine in imeli tudi nekaj prostega časa zanjo,« je povedala. Prepričana je, da Podgoršek deli to stališče.

Da je Podgoršek primeren kandidat, menijo tudi v SAB. »Niste eden tistih, ki radi filozofirajo, temveč z vašim strokovnim znanjem stvari premikate na bolje. To ste v preteklosti večkrat dokazali,« je povedal Marko Bandelli. Poudaril je, da v SAB podpirajo kakovostne kandidate ne glede na njihovo strankarsko opredelitev. Podgoršku po njihovem mnenju primanjkuje le nekoliko več političnih izkušenj.

Podgorškovo znanje in izkušnje je v imenu DeSUS, kjer so ga tudi predlagali, izpostavil tudi Branko Simonovič. »V tem turbulentnem času je zelo pomembno, da bo delo na ministrstvu potekalo čim bolj nemoteno,« je poudaril.

Glasov pa Podgoršku niso namenili v LMŠ in Levici. Kot je pojasnila poslanka LMŠ Jerca Korče, Podgoršek namreč vstopa v vlado, ki je ne podpirajo. »Svoje ime, preteklo delo in prehojeno profesionalno pot dajete v roke ekipi, ki iz dneva v dan dokazuje, da ni sposobna voditi države,« mu je očitala.

Tudi poslanka Levice Violeta Tomić je poudarila, da Podgorškove kompetence niso vprašljive, problematičen pa je obet sodelovanja v trenutni vladi. »Težava ni Jože Podgoršek – težava je on kot minister v Janševi vladi, ki se je izkazala za eno najbolj koruptivnih in represivnih vlad v slovenski zgodovini,« je dejala. Ker vlada odločitve sprejema z glasovanjem, je krivda na vseh ministrih, je dejala in Podgoršku očitala, da je pripravljen »za uresničevanje Janševih ambicij zastaviti svoje ime«.

Komentarji: