Enormno število nadur v ZD

Revizija: Rekorder leta 2012 je bil zdravnik z 2250 nadurami Težava je pomanjkanje kadra – Dodatne zaposlitve
Fotografija: »Imam 80 nadur na mesec. Toda potrebe so takšne in za paciente je treba poskrbeti,« pravi Andreja Rako. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
»Imam 80 nadur na mesec. Toda potrebe so takšne in za paciente je treba poskrbeti,« pravi Andreja Rako. Foto Simona Fajfar

Kočevje – »V nekaj primerih so zaposleni presegali 2000 nadur, kar pomeni, da so delali osem ur rednega dela in osem ur nadur, dežurstev ali bili v pripravljenosti,« je nepravilnosti, ki jih je ugotovila revizorka med pregledovanjem obdobja, ko je bila direktorica ZD Kočevje Andreja Rako, predstavila Polona Vidič Hudobivnik, sedanja direktorica ZD Kočevje.
Simona Fajfar
Včeraj so se na zahtevo sveta zavoda ZD Kočevje sestali zaposleni v ZD, ki so imeli na dnevnem redu tri točke: obnovo in dograditev nove urgence, zaposlovanje novih zdravnikov in seznanitev z revizijskim poročilom. Predvsem zadnje je te dni burilo kočevsko javnost, saj je svet zavoda v občinskem časopisu Kočevska objavil poročilo o »nepravilnostih, nezakonitostih in napakah«, ki jih je državna notranja revizorka odkrila pri izplačevanju plač zaposlenih ZD Kočevje od avgusta 2008 do konca lanskega leta, ko je bila direktorica ZD Andreja Rako. Svet zavoda je občino pozval, naj proti njej ukrepa.
Največja težava, na katero je opozorila revizija, je izredno veliko število nadur na nekaterih delovnih mestih in nepopolne evidence pri beleženju in izplačevanju nadur. »Leta 2012 je imel eden od zdravnikov 2250 nadur; od tega 532 nadur, 841 ur dežurstev in 877 ur pripravljenosti,« je povedala Ana Kosten, predsednica sveta zavoda, ki je podoben primer navedla še za leto 2015, ko je imel eden od zdravnikov 1821 nadur: 333 ur nadur, 694 ur dežurstev in 794 ur pripravljenosti.

Premalo zdravnikov

Polona Vidič Hudobivnik pravi, da je bilo za to krivo premajhno število zdravnikov. A teh težav ZD ni imel le v obdobju revizije, ampak jih ima tudi zdaj, je dejala Andreja Rako: »Problem ni odpravljen, ker imam najmanj 80 nadur na mesec. Toda potrebe so takšne in za paciente je treba poskrbeti.« Drugi očitek revizije je povezan s preveč izplačano plačo v višini 24.171 evrov, ki ni bila vrnjena v celoti. Vendar je vzrok za to sprememba zakonodaje, ki je vračilo ustavila.
Polona Vidič Hudobivnik je predstavila tudi ukrepe, s katerimi bodo odpravili nepravilnosti, ki jih je ugotovila revizija. Verjetno najpomembnejša bo odprava kadrovske podhranjenosti. Dejala je, da nameravajo v pol leta zaposliti šest dodatnih zdravnikov. »Na ustrezno kadrovsko zasedenost je treba misliti pravočasno, tako da imamo mlade zdravnike, specializante in pogodbenike. Vsega tega ni bilo,« pravi direktorica, ki je na čelu ZD Kočevje dobri dve leti.

Komentarji: