»Enotni plačni sistem nima boljše alternative, ima pa velike anomalije«

V pogajanjih vedno velja pravilo, da nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno: vlada se zaveda problema plač v javnem sektorju, zato bodo pogajajna s sindikati čim prej, pravi minister za javno upravo.
Fotografija: »Sindikati so novo vlado že prvega dne spomnili na pogajanja – in tako je tudi prav.« FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
»Sindikati so novo vlado že prvega dne spomnili na pogajanja – in tako je tudi prav.« FOTO: Jože Suhadolnik

Zakaj so vsi člani pogajalske skupine za pogajanja z javnim sektorjem novi? Stari niso hoteli sodelovati ali ste se tako odločili vi?


Menim, da je za potek pogajanj bolje, če z vladne strani stopi vanje nova ekipa, neobremenjena z dosedanjimi pogajanji, saj se bo lažje objektivno odločala na podlagi dejstev. Prejšnja pogajalska skupina ni dosegla rezultata, ki bi pripeljal do podpisa sporazuma s sindikati, zato je prav, da dobi priložnost nova ekipa.
 

Njihova imena skrivate. Zakaj?


Ne skrivamo članov pogajalske ekipe, je pa prav, da se na začetek pogajanj pripravi v miru. Zanimanje javnosti je veliko, prav tako je zelo velik interes sindikatov, kar bi z objavo imen članov ekipe pred pogajanji pomenilo permanentni pritisk, da se pogajanja prenesejo pred oči javnosti, še preden bi se začela.


 

Skupino bo najverjetneje vodil Vojmir Urlep, ki ima po premierovih besedah veliko izkušenj s pogajanji. Je torej on izbral pogajalce?


Vlada deluje kot ekipa, tako da se tudi o pogajalcih, ki bodo vodili tako pomemben dialog, kot je dialog s sindikati javnega sektorja, usklajuje kot ekipa. Vlada bo ne nazadnje ekipi dala mandat za dogovor s sindikati. Možno je, da bo pogajalsko ekipo vodil Vojmir Urlep, ni pa še odločeno. V širši ekipi, ki bo podpora pogajalski, pa bodo vsekakor kompetentni ljudje iz posameznih resorjev.
 

Vlada ne bo imela običajnih sto dni miru. Presenečenje?


Sto dni miru vlada niti ni pričakovala, saj je na številnih področjih treba začeti delati takoj. Pri problemu plač v javnem sektorju pa so sindikati že ob prekinitvi pogajanj spomladi napovedali, da bodo od nove vlade prvega dne zahtevali nadaljevanje pogajanj. Novo vlado so res že prvega dne spomnili na to – in tako je tudi prav. Vsi skupaj se moramo zavedati resnosti problema.
 

Kakšno je neskladje med zahtevami sindikatov in finančno mogočim?


Zdaj je o neskladju, če to obstaja, še prezgodaj govoriti. Na vladni strani so potrebni izračuni, ki bodo javnofinančno vzdržni in znotraj okvirov fiskalnega pravila. Dokler se ne bodo začela pogajanja, ne bomo vedeli, kakšne so trenutne zahteve sindikatov.

»Dokler se ne bodo začela pogajanja, ne vemo,« pravi minister, »kakšne so trenutne zahteve sindikatov in kakšna je razlika med njihovimi zahtevami in realno mogočim.« FOTO: Uroš Hočevar
»Dokler se ne bodo začela pogajanja, ne vemo,« pravi minister, »kakšne so trenutne zahteve sindikatov in kakšna je razlika med njihovimi zahtevami in realno mogočim.« FOTO: Uroš Hočevar

 

Se boste začeli pogajati tam, kjer so se predhodniki nehali, ali boste pogajanja začeli na novo?


V pogajanjih vedno velja pravilo, da nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno. Najprej je treba videti, kaj je bilo doslej izpogajano, vendar ne tudi končano. Menim, da je treba iti v pogajalski proces neobremenjeno z jasnim ciljem, da moramo doseči dogovor. Ta bo vselej kompromis, običajno pa je pri njem tako, da sta obe strani malce nezadovoljni.
 

Ali podpirate ideje o izločitvi posameznih skupin iz javnega sektorja ali menite, da je bolje, da ostane enoten?


Mislim, da zdaj enotni plačni sistem nima kakšne boljše alternative, če hočemo financiranje javnega sektorja obdržati v vzdržnih javnofinančnih okvirih. Pred uvedbo sistema smo imeli na tem področju zelo neurejene razmere, ki so pomenile skokovito rast plač v javnem sektorju, precej višjo od rasti plač v zasebnem sektorju. Sistem je to ustavil, zdaj je slika drugačna, res pa je, da je znotraj veliko anomalij in neskladij, in to je treba popraviti.
 

V četrtek bo vlada imenovala še vaše državne sekretarje. Zakaj skrivate tudi ta imena?


Na prvi seji vlada državnih sekretarjev za ministrstvo za javno upravo še ni potrjevala, saj sem se kot kandidat za ministra zadnji in nekoliko pozneje vključil v ta proces in državnih sekretarjev v tako kratkem času nisem mogel predlagati. Do prihodnje seje vlade bo tudi to urejeno in ustrezno usklajeno, da bo ministrstvo delovalo s popolno in strokovno usposobljeno ekipo.

Komentarji: