Janković in Erjavec razkrila program. Prva točka: Janez Janša

Prvak Desusa Karl Erjavec in prvak Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković sta pojasnila razloge za ustanovitev t. i. levega bloka in razkrila program, ki ima dve točki.
Fotografija: Karl Erjavec in Zoran Janković sta zanikala, da bi bil v primeru leve vlade ljubljanski župan mandatar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec in Zoran Janković sta zanikala, da bi bil v primeru leve vlade ljubljanski župan mandatar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – »Po vseh anketah vodi SDS in lahko se zgodi, da bo relativna zmagovalka volitev. Tisti, ki prvi sestavlja vlado, ima neko prednost. Lahko bi se začela sestavljati desna vlada. Desus noče sodelovati v tem procesu,« je Erjavec pojasnil vzroke za sodelovanje z ljubljanskim županom.
 
»V tem trenutku vidim Zorana Jankovića kot edino osebo na levici, ki je sposobna povezati vse stranke na levici, ki so tvorile koalicijo. Začeli smo proces, ki se lahko konča s tem, da bo 3. junija leva vlada,« je dejal zunanji minister in naštel prioritete nastale predvolilne koalicije: da Slovenija ostane socialna država, da ni prodaje državnega premoženja, da imamo javno zdravstvo in javno šolstvo. »Jankovića vidim kot nekoga, ki zna izpeljati projekte. Tudi na ravni države potrebujemo to energijo, da izpeljemo projekte, kot sta drugi tir in gradnja avtocest. Če bo desna vlada, nas čaka scenarij, ki ga vidimo pri sosedih. Na hrvaškem želijo spreminjati zgodovino, v Avstriji vidimo, da ni občutka za sočutje,« je dodal.

Janković je razkril, da ima sporazum, ki sta ga podpisala z Erjavcem, le dve točki; prva je zaveza, da ne bodo šli v koalicijo s SDS, z drugo pa bi se stranka podpisnica obvezala, da bo na prvo mesto postavila človeka in zaščito narave. »Ko gledam soočenja, so odgovori o sodelovanju z Janšo medli. Ta sporazum je zelo jasen in tega ne dopušča. Govorim o SDS, ne o desni vladi,« je poudaril.

Janković Janši ne more oprostiti prodaje Mercatorja, Zujfa in klicanja trojke. Sodelovanja z drugimi strankami politične desnice ni izključil.
Janković Janši ne more oprostiti prodaje Mercatorja, Zujfa in klicanja trojke. Sodelovanja z drugimi strankami politične desnice ni izključil.


»Pet let Janeza Janše je bilo pet let teme in strahovlade v Sloveniji,« je nadaljeval in naštel, kaj očita prvaku SDS; prodaja Mercatorja leta 2005, odvzem tretjine proračuna Ljubljani leta 2006 ter zakon za uravnoteženje javnih financ. Najhujše pa je po Jankovićevih besedah, da je Janša po tem, ko že ni bil več premier, pozival k ukrepom trojke in »s tem ponujal suverenost Slovenije tujcem v roke«.

Janković je potrdil, da se je o sodelovanju dvakrat pogovarjal z Mirom Cerarjem in enkrat z Dejanom Židanom. Oba sta za zdaj zavrnila možnost sodelovanja v t. i. levi koaliciji, v kateri pa Janković vidi prostor tudi za Levico: »Mislim, da je čas, da pridejo v vlado. Ko si v opoziciji, je lahko govoriti, kako bi moralo biti.«



Židan je včeraj po informacijah o sodelovanju Erjavca in Jankovića povedal, da se SD na volitve odpravlja samozavestno in v boljši kondiciji kot pred štirimi leti, ob tem pa ni izključil možnosti sodelovanja po volitvah. »Ko se bodo volitve končale, bomo sodelovali z vsemi dobro mislečimi,« je dejal.

Tudi Cerar je možnost sodelovanja zavrnil, češ da SMC ni pripravljena iti v nobene predvolilne povezave. Premier v odstopu pa je danes po slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta ponovil, da gre SMC samostojno na volitve, a je dodal, da bodo še počakali na razvoj dogodkov, da vidijo, kaj se bo s to pobudo še dogajalo.

Levica in Solidarnost koalicijo zavračata

Vodja poslanske skupine Levica je zapisal, da je smešno, da »je eden od dveh pobudnikov tako imenovanega levega bloka človek, ki je bil v obeh Janševih vladah«. »Ljudje, ki se pred volitvami povezujejo v koalicije proti Janši, so levičarji samo pred volitvami,« je še navedel.

V stranki Solidarnost pa so navedli, gre pri napovedani povezavi med Erjavcem in Jankovićem za »povezavo med sorodnimi klientelističnimi in nepotističnimi interesi starih političnih strank, ki poskušajo s strašenjem pred Janšo na vsak način obdržati svoje politične pozicije«.

Komentarji: