Erjavec: Očitki Knovsa o zlorabi položaja so v celoti neutemeljeni

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostni služb Erjavcu očita zlorabo OVS za razrešitev Škerbinca.
Fotografija: Minister za obrambo Karl Erjavec FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Minister za obrambo Karl Erjavec FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Minister za obrambo Karl Erjavec je v odzivu za STA zavrnil očitke o zlorabi položaja, ki da so v celoti neutemeljeni. »Gre za zavajanje javnosti in zlorabo položaja poslanca, ki je podpredsednik Knovsa, za politizacijo razrešitve brigadirja, ki je bila izvedena po pravilih,« je med drugim dejal Erjavec.

Podpredsednik komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) Žan Mahnič (SDS) je danes namreč sporočil, da Knovs ugotavlja, da je Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo (OVS) za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. Po ugotovitvah Knovsa je Erjavec na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo zbiranje informacij pri pripadnikih SV oz. obveščevalno dejavnost. Po Mahničevih besedah je OVS zaslišala 25 pripadnikov, pri tem pa se je sklicevala na napačno podlago v zakonu o obrambi.

Erjavec pa je zatrdil, da je OVS izvajala aktivnosti v skladu z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima. Prepričan je, da bodo to potrdili tudi pravni strokovnjaki.

Na vprašanje, ali je OVS delovala na podlagi njegovih navodil, je Erjavec za STA pojasnil, da »so imeli sestanek in razpravljali o neprimernem dogajanju. In direktor OVS me je vprašal, ali to preverijo. Glede na to, da gre za ekscesen dogodek, ki je pomemben z vidika etičnega delovanja v vojski, sem to odobril. In zloraba bi bila, če tega ne bi poskušali razjasniti,« je prepričan.

Po Erjavčevih besedah je namreč nesprejemljivo, da nižji častnik vojakom razlaga o zdravstvenem stanju višje častnice. »Ne znam si predstavljati, kam pridemo, če bomo v vojski dovolili taka obračunavanja,« je dodal. Potrdil je, da je OVS opravila določena zaslišanja pripadnikov Slovenske vojske, ki naj bi bili zraven, ko naj bi Škerbinc govoril o tem. »Poročila še nisem prejel, postopek še ni zaključen,« je pojasnil.



Tako tudi vztraja, da je razrešitev Škerbinca z mesta poveljnika v poveljstvu sil potekala v skladu s pravili v SV. »Razrešitev je predlagala načelnica, ker Škerbinc ni več užival njenega zaupanja. Če jaz predlogu načelnice ne bi sledil, bi to pomenilo neke vrste mojo nezaupnico načelnici. Jaz ji zaupam in sem ji zaupal tudi, ko so mediji poročali o njenih zdravstvenih težavah,« je dejal in spomnil, da je načelnica kazensko ovadila medij, ki je prvi pisal o tem, da naj bi bila hospitalizirana.

Erjavec je ob tem dejal, da ima načelnica pravico, da si izbere svojo najožjo ekipo, pa tudi, da v vojski ves čas potekajo tako imenovanja in razrešitve, velikokrat brez posebne obrazložitve. »Podpisal sem tudi že sklep o imenovanju novega poveljnika poveljstva sil, ki tudi nima obrazložitve,« je dejal. Postopek sicer po navedbah ministrstva za obrambo še ni končan. Tako da za zdaj ostaja na čelu poveljstva sil namestnik poveljnika brigadir Milan Žurman.

Škerbinc je sicer vložil ugovor na razrešitev s položaja. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti.

Erjavec je ob tem dejal, da je žalostno, da se poskuša razrešitev brigadirja zdaj politizirati, in ugiba, ali je zadeva morda povezana tudi z današnjim začetkom kampanje pred volitvami v evropski parlament ali gre za odvračanje pozornosti od kakšnih drugih tem.

Na vprašanje, ali bo o očitkih govoril tudi s premierjem Marjanom Šarcem, pa je dejal, da sta o tem govorila že prej, saj da so takšno politizacijo pričakovali. Odziva premierja danes ni pričakovati, so za STA povedali v njegovem kabinetu.

Na ministrstvu pa so pojasnili, da je Škerbinc vlogo za razgovor naslovil le na načelnico Ermenčevo in razgovor je bil opravljen v začetku prejšnjega tedna. »V delu, v katerem načelnica za odgovor ni bila pristojna, je vlogo odstopila v reševanje ministru. Minister je na ta del pisno odgovoril v skladu z določili zakona o službi v Slovenski vojski,« so navedli. Ob tem so pojasnili, da do imenovanja na novo dolžnost Škerbinc delo opravlja na lokaciji Centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah.

Preberite še:

Komentarji: