Erjavec priznava napake, izpostavlja Jankovića in čustvene odzive

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je z rezultatom na nedavnih volitvah v DZ nezadovoljen, je ponudil odstop. Ali ga bodo v stranki sprejeli, bo znano jutri. 
Fotografija: Karl Erjavec je ostal pred vrati parlamenta, njegova stranka se je komaj prebila v hram demokracije. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec je ostal pred vrati parlamenta, njegova stranka se je komaj prebila v hram demokracije. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Dosedanji zunanji minister in predsednik DeSUS-a poleg povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je omenil tudi svoje čustvene odzive na soočenjih. Kot pravi Erjavec, je dal svoj mandat na razpolago, svet stranke bo o njegovi usodi odločal v petek.

Kot je Erjavec, ki je vodstvo stranke o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, četudi bi mu izvršni odbor, ki se sestane nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

»Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka,« je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.


Erjavec potožil: Napadeni smo bili z vseh strani


Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. »Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje drugače storil,« je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene reakcije na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah za razliko od drugih soočen »z nekaterimi povsem družinskimi zadevami«. DeSUS je bila v kampanji »napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni«, je ocenil.

Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. Glede podpredsednikov DeSUS pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. »Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago,« je dejal. »Bomo videli, kaj se bo jutri zgodilo,« ni želel špekulirati o morebitnih scenarijih. Spomnil pa je, da "v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje". »Ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve, in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo,« je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da za njih pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

Tomaž Gantar pravi, da bi mu morebitno vodenje strank eporušilo načrte. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Tomaž Gantar pravi, da bi mu morebitno vodenje strank eporušilo načrte. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Tudi Gantar, ki je pristal na to, da bi v primeru nezaupnice Erjavcu začasno prevzel vodenje stranke do kongresa, je dejal, da DeSUS vidi v levi koaliciji. A je hkrati dodal, da se mu zdi korektno, da se pogovarjajo tudi z nekom, ki je zmagal na volitvah. »Tekom kampanje in tudi zdaj je bilo preveč čisto osebnih zamer, izključevanj in podobnega. Mislim, da si na najvišjem nivoju politika pač tega ne bi smela dovoliti in da bi se morali pogovarjati z argumenti,« je dejal.

Gantar sicer priznava, da bi se bilo s SDS težje programsko uskladiti, Erjavec pa je prepričan, da to sploh ni mogoče, saj so si preveč vsaksebi, ko gre z odnos do privatizacije in prodaje državnega premoženja. »Smo nekompatibilni,« je ocenil in ponovil, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi.


SDS za Erjavca ni opcija


Erjavec je ob tem spomnil, da se je pred volitvami do tega opredelilo tudi vodstvo stranke, z Gantarjem vred, in predvsem, da so volivcem v kampanji povedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji s SDS. Zato zanj sprememba tega stališča »ni opcija«. Gantar pa je danes dejal, da je zanj sprejemljiva katerakoli rešitev, da bo le stranka o tem enotna.

Na vprašanje, ali bi bilo torej po njegovem mnenju za stranko bolje, da se vodstvo zamenja, je odgovoril, da je to težko reči. »V končni fazi vsi mi, pa tudi verjetno večina javnosti, po toliko letih vodenja enačimo DeSUS s Karlom Erjavcem,« je dejal in dodal, da zato obstaja določena bojazen, kaj bi se dogajalo, če Erjavca ne bi bilo. »Je pa po drugi strani res, da v kolikor je izgubil v resnici več zaupanja sam Erjavec, potem to pomeni v končni fazi za DeSUS še večje težave,« je dodal.

Na vprašanje o morebitnem prevzemu vodenja DeSUS je Gantar dodal še, da bi mu to »porušilo plane«, zaradi katerih tudi ni šel na parlamentarne volitve, jeseni namreč namerava kandidirati za župana Pirana.

Komentarji: