Počivalšek: V zdravstveni in ekonomski krizi nujni kompromisi

Tomaž Gantar je zanikal, da s sprejetjem predlogov za uvedbo strožjih ukrepov in omejitev nenujnih dejavnosti pogojuje svoje ministrovanje.
Fotografija: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, je minister za zdravje Tomaž Gantar navedel v predlogu vladi. Za STA je zanikal, da s sprejetjem predlogov pogojuje svoje ministrovanje. Gantar je zavezan, da vladi vsak teden podaja predloge ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Doslej je dajal predvsem predloge, povezane s področjem zdravja, opozorjen pa je bil, da jih mora podajati za celoto, kar je tudi storil.

V ponedeljek je tako vladi podal predlog ukrepov glede na aktualno epidemiološko sliko, in sicer gre po njegovih besedah za nekoliko blažji predlog, kot ga je konec tedna predstavila strokovna skupina, podoben pa je ukrepom, kot so veljali že spomladi. Kot je pojasnil, gre predvsem za omejitve nenujnih dejavnosti, tudi javnega prometa. »Verjetno zdaj v teh 14 dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva ali pa novega avtomobila ali česa podobnega,« je ocenil minister.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zdravstveni minister Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tomaž Gantar je poudaril, da se v celoti zaveda tudi težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. A je opozoril na omejeno zmogljivost zdravstva in bolnišnic, ki delajo čedalje težje, saj se obremenitve še vedno večajo, prav tako se še vedno povečuje število umrlih s covidom-19. »Z mojega stališča in ministrstva sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to,« je poudaril.

​​
image_alt
S prerazporejanjem bolnikov so razmere pod nadzorom

 

Počivalšek: Ta kriza je zdravstvena in ekonomska, pri ukrepih nujni kompromisi


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je potem, ko je minister za zdravje vladi predlagal še strožje ukrepe zaradi epidemije, spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Zato je pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja.»Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij,« je na twitterju danes opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek. V SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, da se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo tudi preživetje gospodarstva.
 

Gantar: Omejitev gibanja na en kilometer v primeru še slabših razmer


Pojasnil je, da je bila omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine, ki pa ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število na novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, »pridejo v poštev tudi strožji ukrepi«.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Sicer pa Gantar v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopoma sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi ponovno sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku pa razmere po njegovem prepričanju še ne omogočajo sproščanja, niti na področju šolstva ne, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte.

Kot je opozoril minister, še vedno zaznavajo povečano število hospitalizacij bolnikov s covidom-19 tako v akutnih obravnavah kot v intenzivnih. Predlogi, ki so jih sprejemali nazadnje, bi morali že polno prijeti, toda po njegovem mnenju se to pozna še premalo, zato je še vedno zelo veliko tveganje za poslabšanje.
 

Gantar: O odstopu ni bilo nikoli govora


Na vprašanje, kdaj bi lahko vlada odločila o ponedeljkovih predlogih, je Gantar pojasnil, da se lahko to zgodi kadarkoli, na redni ali izredni seji, lahko tudi dopisno, a da za zdaj še ni znano. Po njegovih besedah bodo navsezadnje tudi videli, kakšni bodo današnji in sredini podatki o okužbah in covidnih bolnikih. Pri tem pa je kot problem izpostavil, da vsak sprejeti ukrep učinkuje šele po približno dveh tednih, zato ob poslabševanju razmer vsak dan čakanja na sprejetje novih ukrepov predstavlja »dodaten dan zamika«.

image_alt
Vlada sprejela predlog šestega protikoronskega svežnja


Zanikal pa je, da naj bi s sprejetjem predlaganih ukrepov pogojeval svoj obstoj na ministrstvu za zdravje. »Nikomur nisem pogojeval ničesar, tudi predsedniku vlade nisem omenjal svojega odstopa,« je poudaril. Ugibanje o njegovem odstopu tudi v medijih je sicer po njegovih besedah logično. »Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda prej ali slej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnem koli odstopu,« je zatrdil.

Preberite še:

Komentarji: