Gibajo vsi, od dojenčkov do stoletnikov

Vseslovenska akcija: Do 21. oktobra bo potekala na več kot 664 lokacijah 
Fotografija: Letošnji nacionalni projekt poteka pod geslom Vse življenje se gibamo. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Letošnji nacionalni projekt poteka pod geslom Vse življenje se gibamo. Foto Mavric Pivk

Ljubljana – Ta teden, do 21. oktobra, že šesto leto zapored poteka vseslovenska akcija na področju medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in telesne aktivnosti – gibanja, katere pobudnik je ljubljansko socialno podjetje Simbioza Genesis. Na 644 lokacijah po Sloveniji in v 2122 terminih lahko gibajo vse generacije, od devetmesečnih dojenčkov do stoletnikov.

Letošnji nacionalni projekt ozaveščanja in spodbujanja h gibalno-športnim aktivnostim vseh generacij poteka pod sloganom Vse življenje se gibamo!, častna pokroviteljica je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, častni ambasador pa radijski voditelj in športni navdušenec Uroš Bitenc. Akcijo so včeraj slavnostno začeli na šolskem igrišču osnovne šole v Trzinu, kjer je skupaj gibalo in se družilo 250 udeležencev različnih generacij.


Vsi rekordi preseženi


Letošnja akcija je presegla vse dosedanje rekorde, tako po številu ponudnikov lokacij za izvajanje brezplačnih športnih aktivnosti kot tudi po naboru aktivnosti, pravi Ana Pavlič iz Simbioze. Poleg osnovnih in srednjih šol ter vrtcev so se v akcijo vključili tudi zdravstveni domovi, domovi za starejše, športne zveze in društva ter športni in vadbeni centri po vsej državi.

Udeleženci lahko izberejo različne aktivnosti, od balinanja, plavanja, vodne aerobike, nordijske hoje ... Foto Mavric Pivk
Udeleženci lahko izberejo različne aktivnosti, od balinanja, plavanja, vodne aerobike, nordijske hoje ... Foto Mavric Pivk


Pohod, medgeneracijska vadba, vadba na poligonu in športne igre so najpogosteje razpisane vadbe v vrtcih in osnovnih šolah. Na drugih lokacijah so različne aktivnosti, od balinanja, plavanja, vodne aerobike, nordijske hoje, joge, plesa, pikada, vadbe za nosečnice, vadbe za malčke, do vadbe za zdravo hrbtenico, minigolfa, aerobike, zumbe, aikida, tenisa, juda, karateja, folklore, surfanja, supanja, jadranja in pedolina.


Tudi jutranjih tisoč gibov


V tednu akcije bodo zdravstveni domovi izvajali teste hoje in svetovanje o primerni športni vadbi za posameznika. Na dvesto lokacijah po Sloveniji pa bo društvo Šola zdravja izvajalo tudi jutranjo telovadbo 1000 gibov. Lokacije v vašem kraju ali bližini lahko najdete z interaktivnim zemljevidom na spletnem naslovu https://www.simbioza.eu/sl/2019/, na aktivnosti pa se lahko prijavite na spletni strani https://www.simbioza.eu/giba/sl/2019/prijava ali na telefonski številki 040/336-311.

Projekt financira ministrstvo za zdravje, partnerja sta inštitut za javno zdravje in ljubljanska fakulteta za šport, pridruženi partnerji pa Zveza društev upokojencev Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Šola zdravja.

Komentarji: