Golob in ministri v parlamentu o migracijah, štempljanju in pomoči Gazi

Poleg rednih vprašanj bo predsednik vlade odgovarjal tudi na poslanska vprašanja z novembrske seje, ko je bil zaradi zdravstvenih razlogov odsoten.
Fotografija: Slovenski premier Robert Golob. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Slovenski premier Robert Golob. FOTO: Miguel Medina/AFP

Redno decembrsko zasedanje DZ, ki se je začelo v sredo, se bo danes nadaljevalo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom. Poleg rednih vprašanj, načrtovanih za decembrsko sejo, bo predsednik vlade Robert Golob odgovarjal tudi na poslanska vprašanja z novembrske seje, ko je bil zaradi zdravstvenih razlogov odsoten.

Predsednik vlade bi lahko sicer na postavljena vprašanja odgovoril tudi pisno, a so vsi štirje poslanci, ki so mu vprašanje postavili na novembrski seji, takrat želeli njegov ustni odgovor na prihodnji seji DZ. Tako bo Golob danes odgovoril na vprašanje v zvezi z ukrepi zaradi povečanega števila nezakonitih migracij, ki ga je postavil Branko Grims (SDS). Pri tem je navedel, da je Slovenija izgubila varnost, in predsednika vlade vprašal, kaj bo vlada storila, da zaščiti Slovenijo in povrne varnost.

Vprašanje o nezakonitih migracijah je novembra postavila tudi Iva Dimic (NSi), ki je med drugim opozorila, da se s povečevanjem tujih državljanov povečuje tudi pritisk na izobraževalni sistem. Zato jo zanima, kaj bo vlada storila za boljšo integracijo otrok brez znanja slovenščine v izobraževalnem sistemu.

Suzana Lep Šimenko (SDS) danes pričakuje odgovor v zvezi z izvajanjem zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki ga v SDS, kot je poudarila na novembrski seji, vidijo kot le še enega v vrsti birokratskih nesmislov.

Terezi Novak (Svoboda) pa bo premier odgovoril glede aktualnega dogajanja na območju Palestine in Izraela, zanimalo jo je predvsem, kako lahko Slovenija pomaga ljudem v Gazi.

Na tokratni seji bo Vida Čadonič Špelič (NSi) predsedniku vlade postavila vprašanje v zvezi z nevzdržnim stanjem v zdravstvu, predvsem o tem, kdaj se bo vlada lotila celovite reforme, ki bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev. Zvonko Černač (SDS) bo predsedniku vlade postavil vprašanje v zvezi z različnim pristopom pri usklajevanju posameznih prejemkov, Janez Cigler Kralj (NSi) pa v zvezi s produktivnostjo in nepotrebnim »štempljanjem«. Jani Prednik (SD) je najavil vprašanje v zvezi s stabilizacijo osnovnih življenjskih stroškov državljank, pri čemer je opozoril na visoko inflacijo in pričakovanja državljanov o dolgoročnih rešitvah.

Komentarji: