Premier v novoletni poslanici: Nova vlada vrnila občutek normalnosti

Urška Klakočar Zupančič pa je dejala, da lahko skupaj dosežemo nepredstavljivo, kar smo v zgodovini že dokazali.
Fotografija: Državljanom je v novem letu zaželel pozitivno energijo in pogum. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Državljanom je v novem letu zaželel pozitivno energijo in pogum. FOTO: Johanna Geron/Reuters

 Leto, ki je za nami, je bilo leto velikih izzivov, je v novoletni poslanici poudaril premier Robert Golob. Kljub pandemiji covida-19, vojni v Ukrajini in draginji je po njegovih besedah to leto v slovensko družbo prineslo marsikaj pozitivnega. Meni, da je ta vlada v zadnjih šestih mesecih v slovensko družbo vrnila občutek normalnosti.

»Normalnosti, kakršno lahko daje le odprta družba, ki verjame v vladavino prava. Odprta družba, ki stavi na spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo vsakega posameznika. Ravno takšno ozračje pa je tisto, ki omogoča, da sprostimo najboljše v sebi. Da odklenemo vse zmožnosti, združujemo vse svoje vrline v to, da lahko skupnosti pomagamo v boljšo prihodnost,« je dejal Golob v poslanici.

Leto 2023 bo po njegovih besedah leto reform, s katerimi želi vlada obvladati vse tiste izzive, ki so se kopičili zadnjih 30 let. »Želimo popolnoma spremeniti sistem delovanja javnega zdravstva, vpeljati reformo tako v pravosodje kot v šolstvo. Pripravljamo reformo pokojninskega sistema in stanovanjske politike. Navsezadnje tudi davčno reformo,« je dejal.

Po njegovih besedah je vse skupaj lahko temelj posodobitve naše države na način, da bo Slovenija postala moderna evropska država, na katero bomo lahko vsi ponosni, kjer koli v svetu.

Državljanom je v novem letu zaželel pozitivno energijo in pogum. »V letu 2023 vam vsem želim neizmerne pozitivne energije, s katero boste lahko odklenili svoje zmožnosti ter vrline usmerili v uresničevanje svojih želja in ciljev. Vsem nam pa za leto 2023 želim neizmeren pogum. Pogum, s katerim bomo Slovenijo popeljali v boljšo prihodnost,« je zaključil Golob.

Urška Klakočar Zupančič v poslanici spomnila na soodgovornost

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v novoletni poslanci državljane pozvala k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in povezanosti. »Če bomo vsi še nadalje dajali od sebe najboljše, smo kot narod in država sposobni doseči neverjetne stvari,« je poudarila. Verjame, da lahko skupaj dosežemo nepredstavljivo, kar smo v zgodovini že dokazali.

Predsednica DZ je v poslanici spomnila, da so Slovenijo v letošnjem letu zaznamovale volitve in referendumi ter se zahvalila vsem, ki so letos odšli na volišča. »Pomembno je namreč zavedanje, da vsi skupaj sooblikujemo ključne odločitve in da smo tudi soodgovorni za nadaljnjo pot naše države,« je izpostavila.

Leto 2022 pa nas je po njenih besedah ob vojni v Ukrajini spomnilo tudi, da mir ni samoumeven in da si moramo zanj in za temeljne človekove pravice, za demokracijo in za vladavino prava prizadevati vsi.

Kljub izzivom po dveh letih trajajoči epidemiološki krizi in skrbeh zaradi energetske in gospodarske krize pa prva med poslanci na leto za nami gleda kot na »leto sprememb in upanja.«

Kot je poudarila v novoletni poslanici, ima predvsem upanje v narod, ki dnevno s svojim delom in prizadevanji dokazuje v gene zapisano skrb za sočloveka, za vrednote, ki jih negujemo že stoletja. »Vabim vas, da s svojim zgledom utrdimo temelje boljšega in bolj pravičnega sveta tudi za naše otroke in vnuke. Nenazadnje prihodnost pripada njim,« je dodala.

Komentarji: