Odkrite strehe, zalite kleti, podrta drevesa

Neurja v Zasavju, na Gorenjskem, tudi na zahodu države. Nadaljevala se bodo ponoči in jutri.
Fotografija: Toča je to dopoldne že klestila po Škofji Loki. FOTO: Vojko Urbančič
Odpri galerijo
Toča je to dopoldne že klestila po Škofji Loki. FOTO: Vojko Urbančič

Gasilci po nevihti, ponekod tudi s točo, ki se je dopoldne pomikala prek severnega dela države od Julijskih Alp na vzhod, še posredujejo na terenu, poroča STA. Večinoma je šlo za odkrite strehe, zalite kleti in podrta drevesa.

Vremenska fronta, ki je nastala na Bovškem, in se premikala proti Gorenjski in Štajerski proti vzhodu države, je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike.

Na območju Škofje Loke, kjer je padala tudi toča, imajo delo zaradi odkritih streh in podrtih dreves, nekaj pa je tudi zalitih podvozov, so za STA povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru.

Na mariborskem območju, kjer je divjalo neurje z močnim vetrom, je prav tako odkrivalo strehe, padlo pa je tudi nekaj dreves. Po navedbah mariborske Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je prizadelo zlasti občine Oplotnica, Slovenska Bistrica, Rače, Fram in Lovrenc na Pohorju.

V občini Laško je podrlo nekaj dreves in zalilo nekaj kleti, so za STA povedali na celjski izpostavi uprave.
 

Toča klestila v Škofji Loki, Posočju in okolici Kranja 


Toča je po podatkih uprave za zaščito in reševanje poleg Škofje Loke klestila tudi v Posočju in okolici Kranja. Strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci in jo poškodovala. Do požara k sreči ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše, je navedla uprava za zaščito in reševanje.
Neurje s točo in strelami je na Rodici v občini Bohinj zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino.

Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Skupno je bilo zabeleženih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb, je še navedla uprava za zaščito in reševanje.
 

Arso izdal opozorilo tudi za noč in nedeljo


Agencija RS za okolje je tudi za noč in nedeljo izdala opozorilo, da bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni pa izključen niti pojav toče.

Oranžna vremenska ogroženost, ki pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne, danes velja za severovzhodni del države, medtem ko je preostali del še rumen. Po napovedi za nedeljo pa je oranžno pobarvana celotna država, je razvidno s spletnih strani agencije.

Napovedujejo nalive in močan veter, tudi točo. FOTO: Darsova cestna kamera
Napovedujejo nalive in močan veter, tudi točo. FOTO: Darsova cestna kamera


Uprava RS za zaščito in reševanje je poročala, da so zaradi močnega neurja gasilci posredovali v Železnikih, Škofji Loki, Kamniku, Zagorju ob Savi, Laškem, Trbovljah, Hrastniku, Zrečah, Lukovici, Kobaridu, Cerknem, Sevnici in Oplotnici. Tudi v Vitanju, Vojniku, Slovenski Bistrici in Slovenskih Konjicah je veter podiral drevesa. 


Podrobnejša napoved razvoja vremena


Portal neurje.si danes na zahodu napoveduje najvišje dnevne temperature do 32°C, na vzhodu pa do 30°C. Na Goriškem se lahko proti dopoldnevu že pojavi kakšna nevihta. Zaradi izjemne nestabilnosti ozračja lahko popoldne v Avstriji pričakujemo razvoj močnejših neurij.

Današnja prognoza neviht. FOTO: arhiv Neurje.si
Današnja prognoza neviht. FOTO: arhiv Neurje.si


V severnem in severovzhodnem delu države se lahko v popoldanskih urah prav tako razvijejo močnejše nevihte (možne supercelice), katere lahko spremlja večja toča, močnejši vetrovni piš in siloviti nalivi. Nevihte se bodo prožile tudi drugod po državi.

V noči na nedeljo se bo tvoril večji sistem organiziranih neviht (MCS), ki bo preko Italije dosegel tudi Avstrijo in Slovenijo. Opozarjajo predvsem na močnejši nevihtni piš oz. veter, ki lahko preseže hitrost 100 kilometrov na uro.Ponekod lahko zaradi močnejših nalivov nastanejo tudi hudourniške poplave.


Vročine za določen čas konec


S prehodom hladne fronte se bomo v noči na ponedeljek od hujše vročine začasno poslovili. Prihodnji teden bodo temperature bolj znosne - morda malo nad 25 stopinj Celzija.

Več iz te teme:

Komentarji: