Gostinci zaradi zmede glede izjem pri poslovanju ne izključujejo tožb

Gostinci od pristojnih še vedno niso prejeli uradnega pojasnila glede tega, ali in v katerih poslovnih primerih lahko strežejo gostom.
Fotografija: Gostinci se sprašujejo, ali so lokali po nepotrebnem samevali štiri mesece. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Gostinci se sprašujejo, ali so lokali po nepotrebnem samevali štiri mesece. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Gostinci so še vedno na nogah zaradi nove interpretacije odloka v zadnjih dneh, da bi menda lahko ves čas prisilnega zaprtja obratovali za izjeme, kot so poslovni sestanki in za prehrano delavcev istega delodajalca. Glede tega je nastala precejšna zmeda. Na OZS  so prejeli pojasnilo pristojih, po katerem je dovoljena strežba v posameznih primerih.

image_alt
Pogostitev ministra spada med dovoljene izjeme


Gre za primer, kadar je  gre za tako imenovani B2B pristop: v gostinskem obratu to pomeni, da v primeru naročila s strani pravnega subjekta, gostinske storitve lahko nudijo samo skupinam do 10 oseb, v posameznem prostoru, s priporočeno distanco in vsemi ostalimi priporočili NIZJ. Omejitev na 10 oseb pa ne velja, v kolikor je nudenje storitev omejeno na primer na delavce enega podjetja in ima gostinski obrat sklenjeno pogodbeno razmerje nudenja gostinskih storitev z enim delodajalcem.

Gostince je v zadnjih dneh razburilo stališče Inšpektorata urada za varno hrano, da lahko gostinski lokali z upoštevanjem priporočil NIJZ in pod pogojem, da so v gostinskem obratu hkrati le delavci iz enega podjetja, ki predstavljajo mehurček, tem zagotavljajo prehrano. Državni sekretar Simon Zajc je nato dodatno povedal, da odlok prepoveduje ponujanje blaga in storitev le potrošnikom ne pa tudi pravnim osebam. V gostinski sekciji so ogorčeni, saj jim ves ta čas tega nihče ni jasno povedal oziroma so jim celo govorili, da to ni možno, zato se že omenjajo tudi tožbe zaradi izpada prihodka.
 

Komunikacijski šum


»Najprej bo treba ugotoviti, zakaj je nastal kominkacijski šum glede razlage odloka,« je dejal predsednik sekcije gostincev pri OZS Blaž Cvar. Potem pa se bodo lahko po njegovih besedah posamezni gostinci odločili glede tožb. Kot je razumeti, bodo glede tega po potrebi naročili tudi pravno mnenje. »Če je res, da so bile interpretacije različne, je to sramotno. Gre za igranje z družinami in življenji ljudi,« je dejal Gašper Čarman iz Gostilne pri Danilu. »Če je to res, potem mora za to nekdo odgovarjati,« je bila ogorčena Tanja Pintarič iz Gostilne pri Rajhu. Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono pa je prav zato večkrat poudaril, da gostinci potrebujejo jasne navodila in ukrepe.



Gostinci so sicer danes ocenili, da so najbolj prizadeta panoga v epidemiji. Kot je povedal Cvar, se je število brezposelnih v gostinstvu in turizmu v slabem letu dni povečalo za več kot polovico in že znaša 10.100 oseb. V tem času je lokale dokončno zaprlo 1300 gostincev, skupaj z nastanitvenimi obrati prek 3000. Več kot 15 odstotkov gostincev tudi po sprostitvi ukrepov ne namerava več zagnati posla.
 

Pismo vladi


Prav zato so ustanovili strokovni svet za gostinstvo, ki ga vodi Kavčič. Svet je vladi in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku že poslal odprto pismo, v katerem se zavzemajo za ukrepe za ohranitev kadrov, ki zaradi dolgega zaprtja odhajajo v druge panoge ali v države, kjer gostinski lokali obratujejo. Zato predlagajo zvišanje nadomestila za čakanje na delo z 80 na sto odstotkov. »Trenutno me najbolj skrbi ohranitev naših ekip, saj brez njih ni gostinstva in vrhunske kulinarike,« je dejal Tomaž Kavčič.

Glede pomoči gostincem predlagajo nadomestilo za izpad prihodkov, saj so že sedem mesecev zaprti. Prav tako pričakujejo rešitev za dopuste in regrese, ki bodo po Cvarovih besedah velik problem, ko bo panoga začela delati. Poleg tega predlagajo tudi moratorije za kreditne obveznosti ter znižanje davka na dodano vrednost.

Tretji sklop se nanaša na odpiranje po vzoru Italije. Kot je pojasnil Čarman, se zavzemajo za mehek način odpiranja, torej da bi lokali poslovali do 18. ure in da bi za mizo ob spoštovanju nošenja mask in razkuževanja lahko sedele največ štiri osebe iz istega gospodinjstva: »Prepričani smo, da to ne bi povečalo števila okužb.«
 

Komentarji: