GZS za povprečno plačo 2000 evrov bruto

Zbornica s svojim predlogom socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač 2019–2025 računa na višjo produktivnost.
Fotografija: Pri GZS bi minimalno plačo izenačili s plačo 1. tarifnega razreda. FOTO Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Pri GZS bi minimalno plačo izenačili s plačo 1. tarifnega razreda. FOTO Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Višja kakovost življenja in socialna blaginja sta odvisni od tega, kako uspešni smo na gospodarskem področju, je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc poudarila ob predstavitvi predloga socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač 2019–2025.

​Da je veljavni plačni model zastarel, zapleten in nepregleden ter da ga je treba prenoviti, že dalj časa opozarjajo prav vsi socialni partnerji. Prvi pa so s konkretno vizijo, kakšen naj bi bil enostaven model, primerljiv s sodobnimi evropskimi, prišli v GZS.

​Na podlagi svojih statistik in analiz so pripravili osnutek z naborom ukrepov, ki naj po eni strani ne bi zvišal plačne mase za delodajalce, po drugi pa nihče od zaposlenih ne bi prejemal manj kot zdaj. Eden od ciljev pa je, da bi se z dvigom produktivnosti do leta 2025 povprečna plača dvignila za 370 evrov in bi znašala 2000 evrov bruto.

Kaj konkretno predlagajo? Rast povprečne bruto plače v gospodarskih družbah mora zaostajati za rastjo dodane vrednosti na zaposlenega (merjeno po delovnih urah) za 1,8 odstotne točke oziroma 1,9 odstotne točke v obdobju od 2022–2024 ter s ciljem znižanja razmerja med stroški dela in dodano vrednostjo z 59 odstotkov danes na 52 odstotkov leta 2025.

Rast minimalne plače ne sme biti nižja od letne inflacije, hkrati pa mora povprečna plača rasti hitreje od minimalne, za znižanje razmerja s 53 odstotkov letos na 41 odstotkov leta 2025. Zmanjša naj se število prejemnikov minimalne plače v strukturi zaposlenih.

Rast povprečne bruto plače v javnem sektorju mora zaostajati za rastjo v gospodarstvu za eno odstotno točko. 

Več je treba vlagati za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, delovno aktivnost starejših od 55 let, ki je v Sloveniji tako rekoč najnižja v EU, pa bistveno povečati. 

Povečanje življenjskega standarda pa bi dosegli tudi z znižanjem obeh stopenj DDV za eno odstotno točko. 

Predstavniki GZS se bodo s predstavniki delodajalskih organizacij in sindikati, ki so jim predlog poslali pred enim tednom, sestali 11. marca. Njihovi prvi odzivi pa kažejo, da bi osnutek morali precej spremeniti, da bi lahko zaživel.

Preberite še:

Komentarji: