Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hrvaški in slovenski čebelarji za skupno zaščito istrskega medu

Specifikacijo so pripravili čebelarji z obeh strani meje na istrskem polotoku; istrski med bi se tako pridružil istrskemu pršutu.
Morebitne pripombe na specifikacijo, ki so jo pripravili v Obalnem čebelarskem društvu Koper in čebelarji iz hrvaškega dela Istre, lahko zainteresirani oddajo do 24. maja. FOTO: Dejan Javornik
Morebitne pripombe na specifikacijo, ki so jo pripravili v Obalnem čebelarskem društvu Koper in čebelarji iz hrvaškega dela Istre, lahko zainteresirani oddajo do 24. maja. FOTO: Dejan Javornik
Be. B., STA
25. 4. 2018 | 11:55
25. 4. 2018 | 14:33
2:26
Ljubljana – Na kmetijskem ministrstvu so prejeli vlogo za zaščito istrskega medu z zaščiteno označbo porekla. Skupno specifikacijo zanjo so pripravili čebelarji z obeh strani meje na istrskem polotoku, so sporočili z ministrstva. Istrski med bi se tako pridružil že zaščitenemu istrskemu pršutu. Morebitne pripombe na specifikacijo, ki so jo pripravili v Obalnem čebelarskem društvu Koper in čebelarji iz hrvaškega dela Istre, lahko zainteresirani oddajo do 24. maja, nato pa bosta lahko državi skupno vlogo za zaščiteno označbo porekla istrski med/istarski med vložili pri evropski komisiji.


Med bi se pridružil istrskemu pršutu


Slovenija in Hrvaška sta s skupno vlogo pri evropski komisiji z zaščiteno označbo porekla istrski pršut/istarski pršut že zaščitili to mesnino, prav tako je komisija že prejela skupno vlogo za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja iz Istre z imenom Istra. Razmišlja se tudi o pripravi skupne vloge za zaščito istrskega sira.

A državi niti na tem področju včasih nimata usklajenih pogledov. Poleg najbolj znanega spora zaradi zaščite terana je Slovenija, recimo, vložila ugovor na hrvaško vlogo za zaščito varaždinskega zelja in slavonskega kulena.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine