Inšpekcija: Predpisani minimalni pogoji reje so izpolnjeni

Na podlagi nadzora je bila lastniku ekološke kmetije Bokalc iz Kovka pri Hrastniku naložena odstranitev gnoja in označitev živali.
Fotografija: Primer zanemarjenih živali v vasi Kovk pri Hrastniku. FOTO: Društvo za zaščito konj
Odpri galerijo
Primer zanemarjenih živali v vasi Kovk pri Hrastniku. FOTO: Društvo za zaščito konj

Kot smo že poročali, je Društvo za zaščito konj včeraj opozorilo na nov primer zanemarjanja živali. Šlo je za primer živine, ki se ja pasla ob cesti v vasi Kovk pri Hrastniku: kot je bilo razbrati iz fotografij, je bila živina z nogami potopljena v blatu. Inšpektorji so prijavo prejeli včeraj ob 12. uri in na lokaciji izvedli nadzor.

Četudi je bilo iz fotografij, kot tudi po besedah predsednice Društva za zaščito konj Natalije Nedeljko jasno, da so bile živali vsaj do neke mere zanemarjene, so iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) danes potrdili, da so predpisani minimalni pogoji reje izpolnjeni. »Na podlagi izvedenega nadzora je bila v skladu z Zakonom o inšpekcijskem nadzoru lastniku naložena odstranitev gnoja in označitev živali. Predpisani minimalni pogoji reje so izpolnjeni.«

Zanemarjene živali FOTO: Društvo za zaščito konj
Zanemarjene živali FOTO: Društvo za zaščito konj
Kot je že včeraj v televizijskem prispevku poročal Svet inšpektorji nepravilnosti niso zaznali, tudi lastnik ekološke kmetije Bokal - Franc Bokal, je zanikal, da bi šlo za zanemarjanje. Medtem pa so iz Društva za zaščito konj ob tem na facebooku zapisali, da »glede na to, da je gospod bivši policaj in občinski svetnik in da je gospod gnojevko spucal takoj, ko je bila objava za bike v Trebnjem, inšpekcija ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Vendar mislim, da so fotografije pokazale svoje in da tudi sovaščani vedo povedati marsikaj.«

Nedeljkova je za Delo pojasnila, da so za ta primer zanemarjanja živine vedeli vsi sosedi, a ni reagiral nihče. Krava je več časa za seboj vlekla verigo. »Ko je povrgla, je tele padlo v blato in se skoraj utopilo. Takrat so pohiteli in poklicali lastnika, da so ga potegnili iz blata, saj si ta ni mogel pomagati sam, pomagati pa mu ni mogla niti krava. « Žalostno je, da so vsi vedeli, pa tega ni nihče prijavil, je dejala Nedeljkova.




 

Preberite še:

Komentarji: