Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo to soboto

Italija bo nadzor na kopenski meji vpeljala najprej za deset dni. Slovenija pa naj bi posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.
Fotografija: Meja na Petišovcih. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Meja na Petišovcih. FOTO: Oste Bakal

Italija na meji s Slovenijo uvaja notranji nadzor. Kot smo izvedeli, bo Italija spremembo vpeljala to soboto, najprej za deset dni.  V obvestilu Bruslju o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo navajajo zaostrovanje na kriznih žariščih, predvsem napade proti Izraelu, ki so povečali grožnje nasilja v EU.  Opozarjajo tudi na stalen migracijski pritisk  - samo v deželi Furlaniji-Julijski krajni naj bi letos nezakonito vstopilo več kot 16.000 ljudi.

Položaj so že obravnavala tudi italijanska protiteroristična telesa. Med drugim so  ugotovili, da položaj zahteva dodatne ukrepe. »Tveganje možne teroristične infiltracije je bilo poudarjeno ne samo v nezakonitih prihodih po morju, temveč tudi po kopenski meji s Slovenijo, kjer poteka glavni migracijski tok z balkanske poti,« pišejo v Rimu. Na položaj vpliva tudi uvedba mejnega nadzora drugod. Ker so njihove ocene pokazale, da policijski ukrepi na meji s Slovenijo niso ustrezni za zahtevano stopnjo varnosti, je nujno vpeljati nadzor.  O tem je slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja včeraj zvečer po telefonu obvestil italijanski notranji minister Matteo Piantedosi.

Ministra Slovenije in Italije sta se po navedbah ministrstva za notranje zadeve strinjala, da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo. »Minister Boštjan Poklukar je pri tem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa. Italijanskega kolega Piantedosija je pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni našim državljanom, da ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji,« so še dodali. Ministra sta se dogovorila, da se v kratkem slišita tudi generalna direktorja policij in se dogovorita, kako in kje se bo ukrep izvajal. Slovenska policija razmere intenzivno spremlja in za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Slovenije ustrezno prilagaja ukrepe.

Po neuradnih informacijah naj bi tudi Slovenija uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Vlada bo po neuradnih informacijah o tem odločala jutri in o tem obvestila evropsko komisijo.

Avstrija uvedla nadzor tudi na meji s Češko

Tudi Avstrija je z današnjim dnem spremenila nadzor, in sicer na meji s Češko. Za to se je odločila po tem, ko je Nemčija zaradi ilegalnih migracij uvedla nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico. Kot je v torek sporočilo notranje ministrstvo na Dunaju, želijo preprečiti premik poti tihotapcev ljudi na avstrijsko-češko mejo, poroča STA. Ministrstvo se bo glede nadzora meje usklajevalo s pristojnimi češkimi oblastmi. Nadzor bodo izvajali predvsem na šestih mejnih prehodih.

»Mednarodno sodelovanje je ključno pri odločnem ukrepanju proti nezakonitim migracijam, tihotapski mafiji in terorističnim grožnjam,« je poudaril notranji minister Gerhard Karner. Avstrija v boju proti nezakonitim migracijam že več let nadzoruje svoje meje z Madžarsko in Slovenijo, od začetka meseca pa še meje s Slovaško.

Ta teden je evropsko komisijo sicer obvestila o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev.

Nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajajo tudi Danska, Francija, Norveška in Švedska.

Komentarji: