Okoljski minister prestal interpelacijo

Za odhod Andreja Vizjaka je glasovalo le 43 poslancev, proti jih je bilo 29.
Fotografija: Odstop ministra je stvar politične higiene, so prepričani predlagatelji interpelacije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Odstop ministra je stvar politične higiene, so prepričani predlagatelji interpelacije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Že pred napovedano 16-urno razpravo o delu in odgovornosti okoljskega ministra Andreja Vizjaka je ta napovedal, da iz koalicijskega avtobusa ne bo skočil le zato, da bi šel lažje v breg. To je navsezadnje od njega pričakoval tudi prvak koalicijske NSi Matej Tonin, ki je navedel, da je minister izgubil njihovo podporo, in pričakuje njegov odstop. »Na takšne stvari težko pristajam. Interpelacija je zelo resna stvar in jo jemljem tudi zelo osebno. Menim, da ima ministrstvo za okolje kaj pokazati v tem mandatu,« je navedel minister in nanizal dosežke svoje ekipe. Pričakuje tudi, da jih bo do konca mandata še kar nekaj.

Interpelacijo je Vizjak označil tudi za priložnost, da pojasni, kaj se je pred štirinajstimi leti dogajalo v Termah Čatež in kako je deloval poslovnež Bojan Petan škodljivo, predvsem s pomočjo nekaterih akterjev države, med drugim vodstva takratne NLB in Agencije za trg vrednostnih papirjev. »Neverjetno je, kako se temu človeku nič ne zgodi, jaz pa se moram pred vami mediji in politiko – torej ne pred sodiščem – zagovarjati za to svoje početje štirinajst let nazaj, da ne pride do škodljivega prevzema,« je še navedel in nato s prstom še večkrat pokazal na Petana. Prepričan je, da prav on oziroma njegova ekipa stoji za snemanjem pogovora, kar po njegovih besedah preiskujejo tudi policisti. Tudi koalicija mu je stopila v bran, da so posnetki nezakoniti.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak po mnenju predlagateljev interpelacije ne razume, kaj je javni interes. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak po mnenju predlagateljev interpelacije ne razume, kaj je javni interes. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zavrača tudi očitke predlagateljev interpelacije, da ne deluje v dobro okolja ter da izključuje javnost. Kot smešen pa je zavrnil očitek, da mu pripisujejo ravnanje pri sprejemanju sprememb zakona o vodah, saj da gre za ravnanje druge veje oblasti. »Zakon se je bistveno spreminjal v parlamentu,« je zatrdil.

Na vprašanje, kako gleda na to, da mu je njegova stranka v bran stopila šele dan pred interpelacijo, v SMC in NSi pa še to ne, je navedel, da je to vprašanje zanje. Sam je bil prepričan, da lahko ponudi sicer vse odgovore.

Poslanci NSi molčal do konca in se nato vzdržali

V NSi trdijo, da minister nima njihove podpore.
V NSi trdijo, da minister nima njihove podpore.
Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je kasneje stopil pred novinarje in navedel, da interpelacijo razumejo predvsem kot medijsko interpelacijo. Tako on kot poslanka SDS Mojca Škrinjar pa sta v svojih izjavah že v samem začetku razprav izpostavila prepričanje, da poslanci NSi ne bodo podprli interpelacije.

»V Novi Sloveniji – krščanski demokrati cenimo vse dobro, kar je postoril minister Vizjak v tem kratkem mandatu. Po drugi strani pa smo bili v zadnjem času seznanjeni s preveč stvarmi, ki njegov ugled in funkcijo ministra krnijo. Zato ugotavljamo, da minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ne uživa več naše podpore,« pa je vztrajala Iva Dimic, poslanka NSi, ki ni pojasnila, kako bodo glasovali. Tudi vodja poslancev Jožef Horvat kasneje na vprašanje, kako bodo glasovali, ni želel odgovoriti. Rekel je, da gre za vprašanje za sobotne zgodnje jutranje ure in da bodo takrat glasovali po svoji vesti. Na vprašanje o enotnosti poslanske skupine pa je odgovoril, da ni prerok.

Vzdržani glas je za opozicijo glas za Vizjaka

Kot navajajo v opoziciji, vzdržanje NSi sicer pravzaprav pomeni podporo ministru, saj je za razrešitev potrebno zbrati vsaj 46 poslanskih glasov. Na SNS in vse poslance poslanske skupine Desusa pa pri interpelacijah ne morejo računati. »Vedno bolj se vrtimo v začaranem krogu tudi današnja interpelacija je dokaz temu, zato se izpostavlja kot imperativ prenehanje tekmovanja v tem novo slovenskem stupidarijskem simbolizmu,« je navedel poslanec poslanske skupine Desus Robert Polnar.

»Videli bomo, kaj bo z NSi. Če bo bojda sredinska NSi spet pokazal sredinca vsem nam, ki si želimo države, ki ne bo koruptivna, in ministrov, ki bodo svoje delo opravljali odgovorno, in se bo vzdržala, je to isto, kot da bi podprla ministra,« je navedla poslanka Levice Nataša Sukič. »Iz medijev je razbrati, da interpelacija ne uživa le podpore opozicije, ampak tudi koalicijske stranke, ki pa zaradi lastnega položaja verjetno ne bo naredila nič, da trenutna vlada pade. Pričakovano. Pričakovano smo ujetniki trenutnih ministrov, saj predsednik vlade nima večine v državnem zboru in tako tudi ne možnosti za izvolitev novega ministra,« je v predstavitvi poslanskih stališč izpostavila tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

»Dejstvo je, da minister pri okoljski zakonodaji daje prednost parcialnim zasebnim interesom na račun nepovratne škode za naše vode, naravo in ljudi. Ampak minister Vizjak po svojih ravnanjih niti ne izstopa iz te vlade. Po razmišljanju mu je podobna večina ministrov in ministric,« pa je dejal vodja poslanske skupin LMŠ Brane Golubović, ki je navedel tudi, da skupaj s poslanci vladne koalicije tvori ekipo, ki je soodgovorna za »brezsramno rušenje pravne države in demokratičnih temeljev«.

»Če bodo danes koalicijski poslanci glasovali proti ali izhod iz nastale zagate iskali v vzdržanih glasovih, to pomeni, da nase prevzemajo odgovornost za vaša dejanja in ta dejanja tudi podpirajo,« pa je navedel poslanec SD Soniboj Knežak.

Preberite še:

Komentarji: