Golob kot kandidatko za ministrico napovedal še Emilijo Stojmenovo Duh

Stojmenova Duh, ki bo kandidirala za vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo, je izstopila iz SD. Tudi kmetijsko ministrstvo naj bi vodila ženska.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Leon Vidic/Delo

Najverjetnejši mandatar Robert Golob je včeraj javnosti predstavil večino imen kandidatk in kandidatov za ministre. Pet imen je ostalo neznanka, uskladili naj bi jih v prihodnjih dneh.

Kar se tiče kvote Gibanja Svobode, je to veljalo za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Slednje bo po zadnjih informacijah pripadlo Emiliji Stojmenovi Duh. To je danes navedel Golob, ki je po seji sveta svoje stranke stopil pred kamere. Organi Gibanja Svoboda so sicer danes soglasno potrdili koalicijsko pogodbo, protokole, ministrski razrez in tudi imena ministrskih kandidatov.

Golob je glede Stojmenove Duh navedel, da je izstopila iz Socialnih demokratov, katerih članica je bila. Tudi kmetijsko ministrstvo naj bi po njegovih besedah vodila ženska, a njenega imena ni želel izdati. Gre za strokovnjakinjo, doktorico znanosti, ki jo je svet stranke že potrdil, a še čakajo na njeno soglasje.

Koalicijsko pogodbo bodo širši javnosti predstavili šele, ko bo parafirana, je dodal. Skupaj s SD in Levico jo bodo parafirali v soboto. Trenutno jo še obravnavajo organi ostalih strank, imena še neznanih kandidatov za ministre pa bodo objavili do ponedeljka.

Navedel je še, da ta pogodba temelji na viziji Slovenije leta 2030, ki je bila tudi temelj predvolilnega programa in so jo zatem uskladili z ostalima strankama.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zakon o RTV bodo vložili že prihodnji teden

Med prvimi konkretnimi ukrepi vlade je sicer izpostavil zakon o RTV, ki je po njegovih besedah usklajen in ga bodo vložili že prihodnji teden, dejansko regulacijo cen energentov z namenom olajšanja energetske draginje za ljudi in pripravo strategije za covid za jesen.

Glede obrambnega področja o tem, kolikšen delež BDP bo šel zanjo, niso govorili in ga bo potrebno po Golobovem mnenju dogovoriti z zavezniki. Napovedal pa je, da nameravajo razširiti tako nabor ukrepov kot namen investicij. Slednje se bodo nanašale na niše, za katere verjamejo, da so učinkovitejše od nakupa oklepnikov. Med temi so sistemi za reševanje, civilna zaščita ali kibernetska varnost.

O imenih tistih, ki bodo delovali v njegovem kabinetu, ali o imenu generalnega selkretrarja vlade Golob še ni želel govoriti. 

Preberite še:

Komentarji: