Izvajalci pogrebnih dejavnosti opozarjajo na sporne prakse

Med epidemijo se svojcem povečujejo stroški pogreba zaradi prevozov pokojnih, ki so umrli v bolnišnicah.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Člani odbora pogrebnih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo na po njihovih ocenah sporne občinske prakse, ki zaradi prevozov pokojnikov povzročajo nepotrebne dodatne stroške svojcem umrlih. V času epidemije se svojcem povečujejo stroški pogreba zaradi prevozov pokojnih, ki so umrli v bolnišnicah.

»Vse pogosteje opažamo, da se pod krinko pomoči bolnišnicam okoriščajo javna komunalna podjetja, ki iz bolnišnic, brez vednosti svojcev, a na njihov račun, odvažajo pokojne do hladilnih prostorov občinskih podjetij. Ponekod trdijo, da to izvajajo v okviru 24-urne dežurne službe, na podlagi občinskega odloka in da je to za svojce ceneje. Izdani računi pa dokazujejo nasprotno,« je v današnjem sporočilu za javnost poudarila predsednica omenjenega odbora OZS Jožica Coif. Pojasnila je, da stroške takšnih »obveznih« prevozov izvajalci zaračunajo pogrebnemu podjetju, ki prevzame pokojnika, na ta način pa se povečajo stroški naročnika oziroma plačnika pogreba.

Izvajalci pogrebnih dejavnosti zaračunavanju dodatnih prevozov odločno nasprotujejo in izpostavljajo, da izredne prevoze v izrednih okoliščinah, ki so nastali na zahtevo državnih organov ali drugih nosilcev javnih pooblastil, opredeljuje tudi zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Ta v 3. odstavku 16. člena namreč določa, da pri tem nastale stroške plača naročnik teh storitev, ne pa naročnik pogreba.

Fotografija je simbolična: Dejan Javornik/Slovenske novice
Fotografija je simbolična: Dejan Javornik/Slovenske novice


»Ne nazadnje so bolnišnice javne, državne ustanove in imajo patološke oddelke, kjer hranijo pokojne do izdanih izvidov in dokumentacije. Če je razglašena epidemija in sprejeti dodatni ukrepi, je treba na podlagi vseh načrtov zaščite in reševanja ob pojavu nalezljivih bolezni za vse pokojne državljane zagotoviti tudi dodatna finančna sredstva za stroške, ki nastajajo zaradi epidemije,« je še dodala Coifova.

Ob tem je poudarila, da v času epidemije v bolnišnicah ljudje umirajo tudi za drugimi boleznimi, ne le za posledicami covida-19. Te bi lahko po mnenju odbora za pogrebne dejavnosti pri OZS brez kakršnegakoli zadržka dnevno prevzemala pogrebna podjetja, ki jih naročniki pogrebov angažirajo za organizacijo in izvedbo pogrebov. S tem bi odpadla potreba po odvozu na drugo lokacijo in stroški tega nepotrebnega odvoza, poudarjajo.

Preberite še:

Komentarji: