Jadrnica ruskega milijarderja pred Piranom

Ena najbolj luksuznih jadrnic na svetu, ki pripada ruskemu milijarderju Andreju Melničenku, je zaplula v Piranski zaliv.
Fotografija: FOTO: Valery Hache/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Valery Hache/AFP

Potem ko so jo septembra opazili na Hrvaškem, pred dnevi pa pred Trstom, je luksuzna jadrnica v lasti ruskega milijarderja Andreja Melničenka, zaplula še v Piranski zaliv. Jadrnica, preprosto poimenovana A, velja za največjo na svetu, ovrednotena pa je menda na 425 milijonov evrov.  Dolga je 142,8 metra, njeni jambori segajo kar 90 metrov visoko. Na plovilu je ogromen bazen in podvodni observatorij. Melničenko je jadrnico podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka, sina Adriana, leta 2017.

Aleksandra Melničenko, rojena Nikolić, je nekdanja srbska pevka in manekenka, ki se je z milijarderjem Andrejem Melničenkom poročila leta 2005, s čimer je postala najbogatejša Srbkinja. Prvi otrok, hčerka Tara, se jima je rodila leta 2012.

Jadrnica A pred Piranom. FOTO: Franco Juri
Jadrnica A pred Piranom. FOTO: Franco Juri

Ruski oligarh je obogatel z  bančništvom, danes pa je najbolj znan kot lastnik proizvajalca gnojil EuroChem in premogovnika SUEK. Njegovo premoženje je po navedbah medijev ocenjeno na 20 milijard dolarjev (17 milijard evrov).

Jadrnico A je sicer večkrat opaziti v Jadranskem morju.

Komentarji: