Janković naklonjen pobudi za Beograjsko ulico v Ljubljani

Odločitev bo tako kot običajno sprejel mestni svet, s tem povezani postopki pa bodo predvidoma končani v začetku prihodnjega leta.
Fotografija: Beograjska v Mariboru. FOTO: Marko Pigac
Odpri galerijo
Beograjska v Mariboru. FOTO: Marko Pigac

Ljubljanski župan Zoran Janković je naklonjen pobudi beograjskih oblasti, da bi eno od ulic v Ljubljani poimenovali po srbski prestolnici. Odločitev o poimenovanju ulice bo tako kot običajno sprejel mestni svet, s tem povezan postopki pa bodo predvidoma končani v začetku prihodnjega leta, so za STA danes pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL). 

Kot so še navedli, mestni svet odločitev glede poimenovanj ulic sprejme na predlog strokovne komisije za poimenovanje naselij in ulic MOL, ki sledi zakonu o določanju območij ter imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. Postopek v skladu z zakonom z obvezno javno razgrnitvijo predvidoma traja približno pet ali šest mesecev, kar pomeni, da se bo predvidoma končal v začetku leta 2021.

Janković je naklonjen pobudi za za Beograjsko ulico v Ljubljani. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Janković je naklonjen pobudi za za Beograjsko ulico v Ljubljani. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Pobudo za Beograjsko ulico je na ljubljansko občino v torek uradno naslovil namestnik beograjskega župana Goran Vesić. Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je povedal, da v Beogradu že dolgo obstaja Ljubljanska ulica, poimenovanje ulic pa bi po njegovem moralo biti po načelu vzajemnosti. Prepričan je, da bo tudi Ljubljana, ki je z Beogradom pobratena, dobila Beograjsko ulico, s čimer si bosta mesti po njegovem mnenju izkazali medsebojno spoštovanje.

V MOL so za STA še izpostavili, da z mestom Beograd sicer odlično sodelujejo na različnih področjih in si izmenjujejo dobre prakse. Ljubljana in Beograd sta pobrateni mesti od leta 2010.

V MOL so se ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova Zadužbina leta 2016, zavezali, da v Beogradu postavijo spomenik Jerneju Kopitarju. Ta bo stal med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona, postavili pa ga bodo, ko bodo razmere v zvezi s pandemijo covida-19 to dovoljevale, predvidoma pa še letos.


Preberite še:

Komentarji: