Jankovićeva pritožba v zvezi z nadzorom nad premoženjem zavrnjena

KPK vodi postopek skladno z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo.
Fotografija: Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so kršili načelo, po katerem se o isti stvari ne sme soditi dvakrat. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so kršili načelo, po katerem se o isti stvari ne sme soditi dvakrat. FOTO: Blaž Samec

Ljubljana – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sredo prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je zavrnilo pritožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi sklepnih ugotovitev nadzora komisije nad premoženjskim stanjem.

Predsednik KPK Boris Štefanec je pojasnil, da je Janković trdil, da KPK, ko je prejela odločbo vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi smela več nadaljevati, ker da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat. Vrhovno sodišče je pritožbo zavrnilo, saj KPK vodi postopek skladno z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo, torej je organ v vsakem primeru postopek dolžan skleniti z upravno odločbo, je povedal Štefanec.

V tem primeru je sodišče prvotno odločitev komisije razveljavilo zaradi procesne kršitve, ki pa jo je KPK v nadaljevanju postopka odpravila z novo odločbo, ki je zdaj pravnomočna. Sodišče je takšno postopanje komisije štelo za pravno pravilno in s tem pritrdilo odločitvi upravnega sodišča, pravijo v komisiji.

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije FOTO: Uroš Hočevar
Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije FOTO: Uroš Hočevar


Upravno sodišče v Ljubljani je pred tem zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila skladno z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijskima tveganja.

Šlo je za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Komentarji: