Javno življenje v Sloveniji se spet ustavlja

Zapirajo se hoteli, trgovski centri, frizerski saloni. Vrtci bodo odprti le, če starši nimajo varstva.
Fotografija: Podobno kot spomladi je med najnovejšimi ukrepi tudi ponovno, a tokrat delno zaprtje vrtcev ter dijaških in študentskih domov.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Podobno kot spomladi je med najnovejšimi ukrepi tudi ponovno, a tokrat delno zaprtje vrtcev ter dijaških in študentskih domov. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Število okužb s koronavirusom se hitro povečuje, zato se je vlada odločila za delno zaprtje države, podobno spomladanskemu. Večina novih odlokov bo začela veljati v soboto in bo veljala teden dni. Vlada bo prihodnji četrtek ali petek nato razpravljala, ali naj jih podaljša ali odpravi.

Od četrtka so vse regije rdeče, najslabše je stanje na Gorenjskem, sledi ji Koroška, je na novinarski konferenci pojasnil uradni govorec Jelko Kacin. Za boj z virusom bo po besedah premiera Janeza Janše ključen prihodnji teden, z novimi ukrepi poskuša vlada čim bolj omejiti hitro širjenje koronavirusa. »Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem zato, ker virus zdaj že vsi obravnavamo takega, kot je. Se pravi kot nevarnost, ki je simetrična, ki ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot po kriterijih virusa,« je dejal Janša.

image_alt
Kaj morate vedeti o ustavljanju javnega življenja


Kakšni so torej novi ukrepi? Zapirajo se gostinski obrati, dovoljena bo le dostava hrane, in sicer tudi v času policijske ure med 21. in 6. uro zjutraj, vrata zapirajo hoteli, a z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe. Trgovski centri bodo od sobote prav tako zaprti, vendar je tudi tu vlada predvidela nekaj izjem, in sicer živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami.

»Prihodnji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem zelo povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu velja poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske, in prošnja županom, da glede na situacijo v posameznih občinah in krajih organizirajo varstvo, če ga starši za otroka nujno potrebujejo, ker ga sami ne morejo zagotoviti,« je poudaril predsednik vlade. Na župane in županje, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, je podal apel, naj tudi zdaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, o katerih menijo, da so nujni in da so v lokalnih okoljih ciljani ter z ustreznim pristopom omogočajo omejitev širjenja virusa.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


O zapiranju občin v prihodnjih dneh


Zapirajo se tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študenti nimajo druge možnosti. Javni promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol, to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet. Cvetličarne bodo zaprte, a z možnostjo dostave na dom oziroma osebnega prevzema po predhodnem naročilu, ne bodo pa obratovali kozmetični in frizerski saloni ter kazinoji.

Premier je poudaril, da se glede prestopanja mej ne spreminja ničesar in ostaja veljaven sedanji odlok, enako velja za športne aktivnosti. »Nismo pa še sprejeli dokončne odločitve o ukrepu, ki je bil uveljavljen spomladi, to je možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi,« je poudaril premier Janša in nadaljeval, da se bodo v zvezi z aktiviranjem tega ukrepa odločali v prihodnjih dneh, »ko bomo imeli dodatne podatke in bomo videli, ali je ukrep v tej fazi nujen«. Premier je tudi gospodarstvenike pozval, naj tam, kjer se bo proizvodnja nadaljevala, strogo upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Če je le mogoče, naj zaposleni delajo od doma.


Možnost masovnega testiranja


Vlada preverja možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku nekaj prihodnjih tednov tudi za celotno populacijo, gre za ukrep, ki ga predvidevajo tudi v drugih državah. Slovenski premier je imel včeraj tudi enourni pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel. Natančno sta ocenjevala ukrepe v obeh državah glede omejitve covida-19, kanclerka je Sloveniji ponudila pomoč v medicinski opremi, če bi jo potrebovali. Ob zaključku je Janez Janša dejal še, da se že nekaj dni pripravljajo smernice za šesti paket ukrepov za odpravljanje in blaženje posledic epidemije. »Ko bodo smernice na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru,« je še povedal premier.

Preberite še:

Komentarji: