Jelinčič dosmrtno izključen iz Sveta Evrope

Vodja SNS Zmago Jelinčič je kršil pravila ravnanja skupščine. 
Fotografija: Zmago Jelinčič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Svet Evrope je v četrtek do konca življenja izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana. Med njimi je tudi slovenski politik in novoizvoljeni poslanec, vodja SNS Zmago Jelinčič.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (SE) je na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa ugotovila, da je 14 bivših poslancev kršilo pravila ravnanja skupščine. Kot je navedeno v odločitvi omenjenega odbora PS SE, objavljenega na spletni strani SE, so v neodvisni preiskavi ugotovili, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki so bila vpletena v primer »pralnica«. S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

Odločitev je skupščina sprejela na podlagi sklepov komisije, ki so jo oblikovali po obtožbah o korupciji, ki jih je razkrila nemška nevladna organizacija ESI. Med izključenimi bivšimi člani PS SE so tudi Belgijci Alain Destexhe, Agustin Conde in Stef Goris, Italijan Luca Volonte, trije Azerbajdžanci, Finec, Norvežan, Šved, Poljak, nemška poslanka Karin Strenz (CDU) in bivši nemški poslanec Eduard Lintner (CSU), navaja AFP.

Komentarji: