Jenull zaradi policijskega nadzora ovadil policijo

Eden najbolj izpostavljenih petkovih protestnikov je prepričan, da je policija v postopku proti njemu zlorabila uradni položaj.
Fotografija: Iz posnetka s petkovega protesta v avtomobilih je po mnenju Jaše Junulla razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj ustavijo prav njega. Kazensko ovadbo je vložil na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Iz posnetka s petkovega protesta v avtomobilih je po mnenju Jaše Junulla razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj ustavijo prav njega. Kazensko ovadbo je vložil na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Jaša Jenull je danes na specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo, saj trdi, da je policija v postopku proti njemu zlorabila uradni položaj. Iz posnetka s petkovega protesta v avtomobilih je namreč razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj ustavijo prav njega, je dejal v izjavi za medije.

Jenull je v izjavi za medije pojasnil, da kazensko ovadbo vlaga na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. V času petkovih protestov, ki so tokrat potekali v avtomobilih, so policisti po njegovih besedah namreč dobili navodilo, ki je bilo ciljno usmerjeno nanj, pri čemer pa sum prekrška sploh ni bil opredeljen.

image_alt
Petkovi protestniki tokrat v avtomobilih

 

Kazen zaradi svetlobnih signalov


Nekaj minut po tistem so ga policisti dejansko ustavili in mu izrekli kazen zaradi nepravilne uporabe svetlobnih signalov, je pojasnil Jenull. Ob tem je spomnil na primer nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja leta 2015, v primeru katerega je pet policistov dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tudi sicer se je po Jenullovi oceni na petkovem avtomobilskem protestu proti vladi Janeza Janše »ponovno pokazalo, da ukrepi proti protestnikom nimajo nikakršne zveze z epidemiološko situacijo«, pač pa se vlada ukvarja s tem, kako z represivnimi ukrepi preprečiti kakršno koli kritiko njihovega delovanja. Gre za politično represijo, katere cilj je utišati in zastrašiti prebivalstvo, je izjavil.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kontrola vozil je bila namreč nesorazmerna, njen namen pa je bil podeliti čim večje možno število kazni udeležencem v prometu, je prepričan Jenull. Obenem je po njegovem mnenju absurdno, da je policija posameznim voznicam in voznikom avtomobilov napovedala prejem kazni po pošti zaradi nedovoljenega zbiranja.
 

NIJZ individualne vožnje z avtomobilom ne omenja kot potencialno nevarne


Kot je opomnil, niti en odlok vlade ali priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne omenja individualne vožnje z avtomobilom kot potencialne nevarnosti za prenos okužbe z novim koronavirusom. Če bodo kazni prispele, se bodo protestnice in protestniki uprli tudi z vsemi pravnimi sredstvi in po potrebi vztrajali vse do ustavnega in evropskega sodišča, je napovedal.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Predstavnikom policije je Jenull na novinarski konferenci postavil tudi več vprašanj. Med drugim ga zanima, na kakšen način bi lahko posamična vožnja v avtomobilih vplivala na epidemiološko situacijo in zakaj policija kaznovanj proti nedovoljeni rabi zvočnih signalov ne izvaja, denimo, ob porokah ali ko Slovenija zmaga na kakšni večji športni tekmi.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Jenull je še zagotovil, da je protestniško gibanje ves čas zelo pozorno na preprečevanje širjenja okužb. Glede prihodnjih protestov pa je Jenull za STA še poudaril, da nanje ne pozivajo, kljub temu pa pričakujejo, da se bodo nadaljevali.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komentarji: