Jure Cekuta začel prestajati kazen na Dobu

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo njegovo pritožbo na poziv Okrožnega sodišča v Ljubljani na prestajanje zaporne kazni.
Fotografija: Jure Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Jure Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Jure Cekuta, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, se je zglasil v zaporu na Dobu, so za STA potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Cekuti je namreč Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo na poziv k prestajanju zaporne kazni. S tem so bila pravna sredstva izčrpana in je moral v zapor praktično takoj, ko je prevzel poziv.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse Cekutine pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za v zapor. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je zdaj njegovo pritožbo zavrnilo.

Cekutin odvetnik Janko Jerman je sicer izpostavljal, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, meni nasprotno, namreč da mu na Dobu ustrezno zdravstveno oskrbo lahko zagotovijo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem svojo kazen že prestal.

Cekuta je sicer predsednika republike Boruta Pahorja zaprosil za pomilostitev, a o njegovi prošnji po poročanju Radia Slovenija še ni bilo odločeno.

Preberite še:

Komentarji: