Trojica izstopila iz SMC

»Počutim se svobodnega, a vsekakor ni bila lahka odločitev,« je pred tem že povedal Jurij Lep, ki bo s trojico poslancev SMC ustanovil poslansko skupino.
Fotografija: Branislav Rajić, Janja Sluga in Igor Zorčič bodo z Jurijem Lepom delovali v poslanski skupini nepovezanih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Branislav Rajić, Janja Sluga in Igor Zorčič bodo z Jurijem Lepom delovali v poslanski skupini nepovezanih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić so v izjavi za javnost potrdili, da izstopajo iz SMC, pri čemer sta Zorčič in Sluga izpostavila predvsem nestrinjanje z Zdravkom Počivalškom, predsednikom SMC.

Kot je dejal Zorčič, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe. Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Težko pristajamo na to, da se iz strankinih vrst umikajo ljudje, ki so to stranko gradili in so imeli do nje več kot samo »službeni« odnos, v njej pa se kopičijo kadri, ki je niso niti ustanovili, niti gradili, niti niso zanjo pripravljeni narediti nič, česar ne dobijo plačanega ali še bolj bogato povrnjenega. To, v kar se naša stranka spreminja v zadnjem letu, ni politična stranka, to je združba ljudi, ki so dojeli, da je politika najboljši posel,« so podarili vsi trije v svoji izjavi.

Za spremembe, ki se dogajajo in se še načrtujejo, je potrebno po njihovih navedbah več, kot so izsiljene odločitve strankinih odborov, ki so povsem podrejeni volji predsednika in njegovih strategov.

Trojica nezadovoljnih je izpostavila tudi pričakovanje, da predsednik prevzame odgovornost za porazno bilanco lastnega dela in globoko premisli, če lahko s hipoteko številnih afer, zapravljenega ugleda in politične osamitve ter brezhrbteničnega podrejanja vodji največje koalicijske stranke, res vodi proces strankine prenove in postavlja okvire strankinega nastopa na prihodnjih volitvah. »To smo mu tudi predlagali, v odgovor pa dobili še večje zaostrovanje. Njegove izjave, ki namigujejo na pripravljenost za umik s položaja predsednika stranke, so prazne in neiskrene,« so še povedali in nato navedli še, da so za odločitvijo, da izstopimo iz poslanske skupine SMC, meseci premisleka in poskusov, da stranko vrnemo na izvorno pot.

»Zgrešenim odločitvam, ki jih predsednik stranke s svojim aparatom vsiljuje članstvu, ne želimo in ne moremo dajati ne legitimnosti, še manj podpore. Ne moremo biti več ujetniki njegovega načina delovanja, ki pretirano spominja na metode delovanje njegovega političnega vzornika, aktualnega predsednika vlade,« so dodali.

Jurij Lep je že bliže skupini nepovezanih poslancev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jurij Lep je že bliže skupini nepovezanih poslancev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poslanec Jurij Lep, s katerim bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih, je pred tem že potrdil svoj izstop iz Desusa že potrdil. »Počutim se svobodnega, a vsekakor ni bila lahka odločitev,« je povedal Lep in dodal še, da poslanska skupina ne predstavlja več Desusa. »Ne morem pa biti edini v njej, ki podpira sklepe stranke,« je še dejal.


Predlog za razrešitev predsednika državnega zbora?


Kot kaže Zorčič ne bo odstopil kot predsednik državnega zbora, saj je dejal, da bo njegovi funkciji predsednika državnega zbora bo odločal državni zbor. Koalicija naj bi podala predlog za njegovo razrešitev, kar lahko storijo že z desetimi podpisi poslancev.

Za uspeh potrebujejo sicer vsaj 46 poslanskih glasov na tajnem glasovanju. Torej tudi glasove poslancev Desusa, SNS in manjšinskih poslancev. Kot nam je povedal Felice Žiža, običajno res ne želita biti jeziček na tehtnici, a se bosta glede na nastalo situacijo o nadaljnjih korakih posvetovala s svojo bazo.

Kot kandidat, ki bi lahko nadomestil Zorčiča, se najpogosteje omenja Jožef Horvat iz vrst NSi.
 

Novi vodja poslanske skupine SMC je Gregor Perič


V SMC so pred njihovo uradno izjavo Slugo – ta bo zdaj vodila poslansko skupino nepovezanih – že zamenjali z novim vodjem poslanske skupine Gregorjem Peričem, prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je objavil daljši zaspis, da odhod treh poslancev na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo bolj pomembno to, da v zapletenih mesecih pred nami celotna ekipa vesla v isto smer. »Razmerja v poslanski skupini in v parlamentu so se razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom. Verjamem tudi, da smo na začetku nove rasti stranke in nove izgradnje liberalnega centra,« je dejal prvak SMC.

Dejal je še, da so imeli poslanci že dalj časa različne poglede na delovanje vlade in na prihodnost naše stranke, a so se na koncu vedno poenotili in nadaljevali z izvajanjem programa.

»Trije poslanci so na zadnji seji sveta stranke SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To spoštujem in jim želim vse dobro. Vodstvo stranke se je jasno odločilo, da nadaljuje z izvajanjem koalicijske pogodbe in s prenovo stranke. Danes smo z izbiro Gregorja Periča za novega vodjo poslanske skupine in Mojce Žnidarič za namestnico vodje naredili nov korak h konsolidaciji stranke. V prihodnjih dneh se bomo s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji,« je še dejal.

Preberite še:

Komentarji: