Kaj je res?

Vsak teden izberemo tiste komentarje in trditve, ki se nam zdijo na meji z neresnico in jih preverimo. Te smo izbrali ta teden.
Fotografija: Luka Mesec, predsednik stranke Levica Foto Pop TV
Odpri galerijo
Luka Mesec, predsednik stranke Levica Foto Pop TV

»Blaginja postane razvidna, če si med zgornjimi desetimi odstotki najbogatejših Slovencev, ki so v tem mandatu prejeli za 80 milijonov evrov davčnih odpustkov.«
Stranka Levica na twitterju 28. 5. 2018

■ ■ ■ Predvidevamo, da gre za oceno učinkov razbremenitve plač. Del teh ni šel zgolj zgornji desetini najbolje plačanih, ampak so bile razbremenjene tudi nagrade za uspešnost in zvišana splošna davčna olajšava. A ker gre za izjavo Levice, je treba opozoriti še, da je v tem primeru šlo za davčno prestrukturiranje in da je te odpustke plačal »kapital«, ker se je dvignil davek na dobiček. Zgolj v pojasnilo: med osebami, ki so najbolj občutile davčne odpustke, so poslanci, tudi vseh šest poslancev Levice, ki se po višini plače uvrščajo v zgornjih pet odstotkov najbogatejših Slovencev.

——————

Karl Erjavec, Desus Foto Pop TV
Karl Erjavec, Desus Foto Pop TV


»Pokojnine so trdo zaslužene in niso proračunski strošek ali miloščina.«
Karl Erjavec, Desus, 28. 5. 2018

■ ■ ■ Strinjamo se, da so pokojnine zaslužene, a ker slovenski pokojninski sistem skoraj izključno temelji na transferjih, so pokojnine z naskokom največji strošek javnih financ. Na to opozarjamo, ker je vse bolj nujna nova pokojninska reforma. Lani je strošek pokojnin znašal 4,3 milijarde evrov, še 231 milijonov evrov pa je bilo drugih prejemkov upokojencev. To je več kot četrtina vseh javnofinančnih odhodkov. Kar 98,5 odstotka stroška pokojninske blagajne se financira z davki in prispevki. To sicer ne vključuje prejemkov iz dodatnega pokojninskega zavarovanja.

——————

Bojan Dobovšek, Dobra država Foto Voranc Vogel
Bojan Dobovšek, Dobra država Foto Voranc Vogel


»Lažna novica, nevednost ali zavajanje? Karel Lipnik trdi, da vsi espeji plačujejo davke. Zakaj pa so ravno zaradi neplačevanja davkov številni v stečaju?«

Bojan Dobovšek, na twitterju 27. 5. 2018

■ ■ ■ Prvič, opozorilo je bilo, da so tudi espeji zavezani plačevanju davkov, in drugič – po podatkih finančne uprave davčni dolg espejev v stečaju predstavlja le 0,13 odstotka skupnega davčnega dolga. Skupni zapadli davčni dolg namreč znaša 1,286 milijarde evrov, od tega je dolg fizičnih oseb (z espeji vred) 554,2 milijona evrov. Davčni dolg espejev v tem znesku znaša 59,6 milijona evrov. V stečaju je 44 espejev, ki niso plačali vseh davkov in prispevkov. Njihov davčni dolg znaša 1,7 milijona evrov.

Komentarji: