Kaj morate vedeti o ustavljanju javnega življenja

Vlada se je odločila za delno zaprtje države. Kakšni so novi ukrepi, ki stopajo v veljavo?
Fotografija: LPP prehajana na t. i. poletno ureditev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
LPP prehajana na t. i. poletno ureditev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Število okužb s koronavirusom raste, zato se je vlada odločila za delno zaprtje države, podobno, kot so to storili spomladi.  Večina novih odlokov bo v veljavo stopila v soboto in bo veljala za teden dni. Vlada bo prihodnji četrtek ali petek razpravljala, ali naj jih podaljša oziroma odpravi. Kakšni so torej novi ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v soboto?

Gostinski lokali - zaprti, dovoljena bo dostava hrane, in sicer tudi v času policijske ure med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Osebni prevzem jedi in pijač je dovoljen le v času od 6. do 21. ure.

Hoteli - zaprti, delne izjeme bodo veljale za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe.

Trgovski centri - zaprti, pod izjeme spadajo živilske trgovine ter enote z gradbenim in tehničnim materialom, prav tako trgovine s hrano za živali. 

Vrtci - zaprti, pod izjeme bodo uvrstili le otroke, katerih starši delajo (ne morejo delati od doma) in ne morejo zagotoviti varstva. Vzgojiteljice bodo v teh primerih morale nositi zaščitno masko na obrazu. 

Igralnice - zaprte. 

Cvetličarne - zaprte, dovoljena bo dostava na dom ali prevzem ob naročilu. 

Frizerski in kozmetični sezoni - zaprti. 

Dijaški in študentski domovi - zaprti, razen tistih, kjer dijaki in študenti nimajo možnosti drugega bivanja. 

Javni potniški promet - prehaja na poletno ureditev oziroma t. i. načrt B, to pomeni, da bo na razpolago tretjina kapacitet. LPP na primer ukinja nočne linije. 

Glede prehajanja meje je premier Janez Janša dejal, da ostajajo omejitve enake, kot so bile v veljavi doslej. O omejitvi gibanja med občinami je premier poudaril, da ta možnost še vedno obstaja, a se bodo o njej odločali v prihodnjem tednu. 

Komentarji: