Kaj so posledice sladkorne bolezni, kako jih obvladujemo?

G+ vprašanje: Kako se spopadati z zapleteno bolezenijo.
Fotografija: Pri uspešnem zdravljenju sladkorne bolezni je  pomembna tudi primerna telesna aktivnost (na sliki pohod diabetikov na Gorenjskem pred nekaj leti...), zdrava prehrana in seveda redno prejemanje zdravil, med drugim svetuje dr. Mitja Krajnc.

Foto: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Pri uspešnem zdravljenju sladkorne bolezni je  pomembna tudi primerna telesna aktivnost (na sliki pohod diabetikov na Gorenjskem pred nekaj leti...), zdrava prehrana in seveda redno prejemanje zdravil, med drugim svetuje dr. Mitja Krajnc. Foto: Janez Kuhar

Dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine,Oddelek za endokrinologijo in diabetologijo, UKC Maribor odgovarja na G+ vprašanje, kaj so posledice sladkorne bolezni, kako se z njimi spopadati, še zlasti v težavnih covid časih, kako obvladovati to bolezen.


Kaj so glavne posledice sladkorne bolezni, če je bolniki ne obvladujejo?

Sladkorna bolezen, še posebno slabo urejena, povzroča številne zaplete. Glavni vzrok smrti so pri ljudeh s sladkorno boleznijo srčno-žilne bolezni: pomembno se poveča tveganje za srčno in možgansko kap, srčno popuščanje, bolezni perifernih arterij.

Je med najpomembnejšimi vzroki ledvične odpovedi, slepote, okvar živčevja, amputacij na spod­njih udih. Poveča obolevnost za demenco, depresijo, okužbami, boleznimi obzobnih tkiv, jetrno okvaro … .

V času covida pričakujemo več kratkoročnih zapletov sladkorne bolezni, ki lahko resno ogrozijo življenje, kot sta diabetična ketoacidoza ali hiperosmolarni sindrom. Zaradi sladkorne bolez­ni ljudje na splošno živijo manj kakovostno in krajši čas.


»Za zdaj ni dokazov, da bi ljudje s sladkorno boleznijo pogosteje obolevali za covidom-19. Je pa zelo pomembno vedeti, da pri osebah s sladkorno boleznijo in covidom pogosteje nastanejo resni zapleti, zaradi katerih sta potrebna intenzivno zdravljenje in dolgotrajna hospitalizacija, « odgovarja dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine, Oddelek za endokrinologijo in diabetologijo UKC Maribor.<br />
<br />
Foto osebni arhiv
»Za zdaj ni dokazov, da bi ljudje s sladkorno boleznijo pogosteje obolevali za covidom-19. Je pa zelo pomembno vedeti, da pri osebah s sladkorno boleznijo in covidom pogosteje nastanejo resni zapleti, zaradi katerih sta potrebna intenzivno zdravljenje in dolgotrajna hospitalizacija, « odgovarja dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine, Oddelek za endokrinologijo in diabetologijo UKC Maribor.

Foto osebni arhiv



 

Kako se ti bolniki spopadajo s koronavirusnimi težavami? Pogosto se namreč poudarja, da spadajo v rizično skupino, ko gre za covid-19.


Za zdaj ni dokazov, da bi ljudje s sladkorno boleznijo pogosteje obolevali za covidom-19. Je pa zelo pomembno vedeti, da pri osebah s sladkorno boleznijo in covidom pogosteje nastanejo resni zapleti, zaradi katerih sta potrebna intenzivno zdravljenje in dolgotrajna hospitalizacija.

Nekajkrat večja je pri njih tudi smrtnost. Velikokrat pridruženi dejavniki, kot so starost, debelost, povišan krvni tlak in bolezni srca in ožilja ter kronične pljučne bolezni, to tveganje še dodatno povečajo.
 

Kako pomembno je, da bolniki s sladkorno boleznijo strogo upoštevajo priporočila svojih zdravnikov?


Podatki kažejo na povečano smrtnost zaradi covida pri ljudeh s slabše urejeno sladkorno boleznijo. Zato je izjemno pomembno, da bolniki sledijo z zdravnikom dogovorjenemu načrtu zdravljenja in imajo ob morebitnem odstopanju možnost posveta z zdravnikom in njegovo ekipo.




Pri uspešnem zdravljenju sladkorne bolezni so pomembni tako ukrepi, povezani s prehrano, telesno dejavnostjo in prizadevanjem za primerno telesno težo, kot redno prejemanje zdravil.

V času covida je še zlasti pomembno upoštevanje splošnih priporočil za preprečevanje okužbe: ohranjamo socialno distanco, uporabljamo zaščitno masko, skrbimo za redno umivanje ali razkuževanje rok.

Če zbolimo, ostanemo doma. Bolnikom s sladkorno boleznijo priporočamo vsakoletno cepljenje proti gripi in cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.
 

Kako pomembno je, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo v teh koronavirusnih časih tako kot sicer »kontrolo« nad bolez­nijo: da si pogosto merijo krvni sladkor, imajo na zalogi potrebna zdravila, inzulin, pripomočke, ki jih uporabljajo pri zdravljenju?


V koronavirusnih časih bi jim svetoval posebno zavzetost in skrbnost pri nadzoru krvnega sladkorja, zdravi prehrani, ustrezni hidraciji, varni telesni vadbi ter pravilnem jemanju/dajanju zdravil. Naš skupni cilj je čim boljša urejenost sladkorne bolezni.
Smiselno je, da imajo bolniki na zalogi potrebna zdravila in pripomočke vsaj za mesec dni, po možnosti do tri.

Še posebno pri obolelih s covidom in sladkorno boleznijo tipa 1 (ali napredovalo sladkorno boleznijo tipa 2, odsotnostjo ali okvarami trebušne slinavke) je pomembno pogosto spremljanje krvnega sladkorja in v nekaterih primerih ketonov v urinu ter glede na rezultate sprotno prilagajanje inzulinskega zdravljenja.




Pri obolelih s covidom je velikokrat potrebna prilagoditev obstoječega zdravljenja sladkorne bolezni, npr. nekatera zdravila je treba prehodno ukiniti, potrebe po inzulinu narastejo. O spremembi zdravljenja se je nujno posvetovati z lečečim zdravnikom, ki bo glede na resnost stanja presodil tudi o morebitni napotitvi v bolnišnico.
 

Kako pomembno je, da so bolniki s sladkorno boleznijo, zlasti starejši, pozorni pri obvladovanju teh zdravstvenih težav?


Če povzamem, morajo biti med pandemijo covida-19 zaradi hujše obolevnosti in večje smrtnosti še toliko bolj previdni. Covid-19 med njimi najbolj ogroža starejše in tiste, ki imajo še druge pridružene bolezni. Pomembna sta upoštevanje splošnih preventivnih priporočil in skrb za dobro urejenost krvnega sladkorja.


KARIKATURA: MARKO KOČEVAR
KARIKATURA: MARKO KOČEVAR


 

Se v času koronavirusa razvijajo in morda že uporabljajo tudi kakšne nove oblike zdravljenja diabetesa, na primer kakšna nova zdravila?


V tej zdravstveni krizi uporab­ljamo vsa uveljavljena zdravila in pripomočke, tudi sodobnejše (na primer vse bolj izpopolnjene inzulinske črpalke in sisteme za kontinuirano spremljanje krvnega sladkorja). V času epidemije v ambulantah sprejemamo predvsem bolnike, ki potrebujejo nujni ali zelo hitri pregled.

Pomagamo si s posveti na daljavo: po telefonu, spletni pošti ali prek spletnih platform (npr. zoom, skype). Zaradi prerazporeditev in pomanjkanja kadra vsi predvideni posveti povsod niso mogoči.






V mnogih ambulantah imamo možnost, da nam bolniki pred posvetom po pošti pošljejo kri za določitev HbA1c (gre za pomembno preiskavo, v kateri določimo povprečje krvnega sladkorja v zadnjih mesecih).

Tako obisk laboratorija ni potreben. V ambulantah za sladkorno bolezen po Sloveniji si zelo prizadevamo, da bi bili ljudje kljub resnim epidemiološkim razmeram (in še posebno zaradi njih) obravnavani strokovno in prijazno, čeprav na prilagojen in drugačen način.


 

Komentarji: