Kandidata za računsko sodišče in viceguvernerja prihodnji teden v DZ

Predsednik Borut Pahor je sklenil prvi krog posvetovanj za viceguvernerja in predsednika računskega sodišča.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor načrtuje, da bo predlog kandidatov v DZ poslal v začetku prihodnjega tedna.  FOTO: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor načrtuje, da bo predlog kandidatov v DZ poslal v začetku prihodnjega tedna.  FOTO: Marko Feist/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je sklenil prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede kandidatur za predsednika računskega sodišča in viceguvernerja Banke Slovenije. Do konca tedna bo opravil še en krog neformalnih posvetovanj, nato pa načrtuje, da bo predlog kandidatov v DZ poslal v začetku prihodnjega tedna.

image_alt
V četrtek več znano o kandidatih za BS in računsko sodišče

Poročali smo že, da ima za predsednico računskega sodišča za zdaj največjo politično podporo nekdanja prva dama Finančne uprave (Furs) Jana Ahčin. Poleg nje so na javni poziv za predsednika računskega sodišča, ki ga je še pred aprilskimi državnozborskimi volitvami podpisal Pahor, kandidature poslali še Miroslav KranjcDušan Sterle in Aleksej Šinigoj.

Na ponovni javni poziv predsednika republike za mesto viceguvernerja pa so kandidature oddali Primož DolencMiha MihičMatjaž Noč in Sibil Svilan.

Koalicija naj bi po naših informacijah, kot smo poročali, predsednika obvestila, da nobeden od prijavljenih kandidatov ne more računati na njeno podporo. Zato naj bi si zaželeli ponovitve pozivov h kandidaturi, da bi s tem omogočili čim širši krog strokovnjakov, pri čemer se je kot možen kandidat omenjal nesojeni minister SD Milan M. Cvikl.

Cvikl je bil kot eden od ključnih pogajalcev te stranke v igri tudi za položaj enega od ministrov Golobove vlade, zato poznavalci ne izključujejo kompenzacije v obliki njegovega povratka v centralno banko, kjer je sicer v 80. letih začel bogato mednarodno kariero. »Tega ne komentiram,« nam je Cvikl v ponedeljek kratko odgovoril na vprašanje, ali ga zanima viceguvernerski položaj.

Mandat viceguvernerja traja šest let, predsednika računskega sodišča pa devet. Glasovanje za obe funkciji je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Preberite še:

Komentarji: