Kangler zavrnil očitke o političnem vmešavanju v delo policije

Franc Kangler zavrača očitke predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda, ki pravi, da še ni bilo toliko političnega kadrovanja kot zdaj.
Fotografija: Franc Kangler je prepričan, da v policiji še vedno velja karierni sistem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Franc Kangler je prepričan, da v policiji še vedno velja karierni sistem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je danes zavrnil očitke predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda (LMŠ), ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije glede vpliva politike na kadrovanje. Medved pa poudarja, da ni stvar državnega sekretarja, da odreja delo preiskovalni komisiji.

Po Kanglerjevih navedbah je Medved v izjavi po petkovi seji preiskovalne komisije »izrekel veliko neresnic«. Poudaril je, da je neresnično, da naj bi potrdil navedbe o izrazitem političnem vpletanju v kadrovanje na policiji. »Gre za očitno laž, z ničemer, z eno izjavo tega nisem potrdil,« je v današnji izjavi za medije poudaril Kangler.

Ocenjuje, da je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo dokazal, da v policiji velja in še vedno obstaja karierni sistem. »Ta karierni sistem je prisoten v vseh porah policije na lokalni in regionalni ravni, kakor tudi na Generalni policijski upravi,« je dejal. Policija, kot pravi Kangler, svoje delo opravlja profesionalno, strokovno, zakonito, hitro in učinkovito.

image_alt
Policija na vseh področjih ocenjena slabše

Komentiral je tudi vmesno poročilo komisije, ki je po njegovi oceni »enostransko, neobjektivno, brez enega dokaza, kjer trdijo, da naj bi bil vpliv politike na kadrovanje v policiji prevelik«. Medvedu tudi očita, da se ne želi soočiti s poročilom o nadzorom nad Nacionalnim preiskovalnim uradom iz leta 2016 in leta 2021.

Politike je policiji preveč

Na Kanglerjeve navedba se je Medved danes že odzval. Kot je dejal v izjavi za medije, ni stvar državnega sekretarja, da odreja delo preiskovalne komisije. Prav tako ne more vedeti, katere dokumente bo komisija še pogledala. Po njegovi oceni so bili omenjeni nadzori izrazito politično motivirani, ob tem pa se sprašuje, zakaj bi jim zdaj »državni sekretar s pozicije moči politike vsiljeval nekaj, za kar vemo, da je bilo narejeno s politično motivacijo in da so ti dokumenti, lahko domnevamo, pristranski«.

Rudi Medved opozarja, da ugotovitve komisije zaposleni v policiji potrjujejo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Rudi Medved opozarja, da ugotovitve komisije zaposleni v policiji potrjujejo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Medved je poudaril, da so bila v vsem tem času za komisijo najdragocenejša pričevanja ljudi. »Še nikoli ni bilo takega političnega poseganja v kadrovanje policije kot zdaj. To vam bodo potrdili mnogi, ki so dolga leta zaposleni v slovenski policiji. Vladajoča politika si je preprosto podredila in uzurpirala sam sistem kadrovanja,« je dejal.

Dejal je še, da komisija ni nikoli trdila, da pri kadrovskih zadevah ne potekajo varnostne preverke. »Seveda potekajo, samo ne upoštevajo jih,« je dejal. Dodal je, da je več kot polovica do zdaj zaslišanih prič potrdila domneve preiskovalne komisije, od političnega kadrovanja, grobega poseganja v organizacijski ustroj policije in tudi vmešavanja v predkazenske postopke.

Preberite še:

Komentarji: