Kaže, da stavkovnega vala decembra ne bo

Javni sektor: Skupina 18 sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ni imela večjih pripomb na vladni predlog
Fotografija: Jakob Počivavšek (stoji) vodi koordinacijo 18 stavkovnih odborov, ki so se včeraj sporazumeli z vladno pogajalsko skupino. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jakob Počivavšek (stoji) vodi koordinacijo 18 stavkovnih odborov, ki so se včeraj sporazumeli z vladno pogajalsko skupino. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana – Predvidoma danes ob 16. uri bo vlada parafirala stavkovni sporazum s še tretjo sindikalno skupino, koordinacijo 18 stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sredi naslednjega tedna pa naj bi dogovore, ki bodo večini zaposlenih v javnem sektorju prinesli višje dohodke, tudi podpisali. Tako ostaja odprta samo še policijska stavka, kjer sta pa strani še precej daleč narazen.

Vladi se je uspelo izogniti stavkovnemu valu v javnem sektorju. Po sindikatih, ki zastopajo zaposlene v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu, in so stavkovni sporazum parafirali prejšnji teden, ga bo danes še Počivavškova koordinacija, v kateri so sindikati iz različnih področij.

Koordinacija je v petek poslala svoje pripombe na vladni predlog stavkovnega sporazuma, a so popravki, po zagotovilih Jakoba Počivavška, večinoma redakcijske narave, in ne posegajo v samo vsebino oziroma ne zadevajo ključnih točk, zato ne pričakujejo, da bi bila potrebna še dodatna pogajanja.

Po parafiranju pa se bodo stavkovni odbori vsakega sindikata posebej odločali o podpisu, prav tako organi sindikatov zdravstva in socialnega varstva, ki so sporazume parafirali prejšnji teden, v Svizu pa se bo izrekalo članstvo. Glede na to, da bo večina uslužbencev s stavkovnim sporazumom pridobila, je pričakovati, da bodo predstavniki zaposlenih oziroma sami zaposleni sporazume podprli.

Tiste točke, ki zadevajo ves javni sektor, bo treba prenesti v krovno kolektivno pogodbo za javni sektor. Za to, da začne veljati, jo mora podpisati vsaj pol od 42 sindikatov javnega sektorja, tega kvoruma pa, kot kaže, ne bo težko doseči. Po podpisu bodo sindikati, ki so napovedovali stavke med 4. in 6. decembrom, te tudi dokončno odpovedali.

Dogovor vlade s sindikati je vreden 306 milijonov evrov, razporejenih na tri leta. Zaposleni do 26. plačnega razreda in nekatere izjeme nad 26. razredom bodo deležni štiriodstotnega zvišanje plače, kar pomeni en plačni razred. Finančni učinek tega bo 60 milijonov evrov. Večini uslužbencem nad 26. plačnim razredom se bodo plače povišale za osem odstotkov, kar skupaj pomeni 160 milijonov evrov. Tisti, ki delajo na delovnih mestih, kjer so zahtevani magisterij, doktorat in specializacija, pa bodo napredovali za tri plačne razrede oziroma 12 odstotkov, za kar bo šlo 34 milijonov evrov. Finančni učinek povišanja dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo ter za deljeni delovni čas bo predvidoma 16,5 milijonov evrov. Dodatni dvig plač za nekatere medicinske sestre in diplomirane babice ter za razrednike bo stal 14 milijonov evrov, širitev kariernega razpona za nazive v šolstvu, kulturi in sociali pa 24 milijonov evrov. Po drugi strani bo vlada prihranila 50 milijonov evrov z zamikom izplačila napredovanj z aprila na december in 109 milijonov z zamrznitvijo delovne uspešnosti do 2020. Podatka, koliko skupaj bo decembrski poračun regresa v višini 208 evrov za vse z minimalnimi plačami ali manj, še nismo dobili.

S policisti še precej razhajanj


​Policistom, ki so v stavki že od 1. oktobra, se bodo, kot ostalim pooblaščenim uradnim osebam, plače popravile za en plačni razred, poznali se jim bodo tudi višji dodatki, a to ne spremeni njihovih stavkovnih zahtev po ponovni vzpostavitvi razmerij med njimi in ostalimi uniformiranimi poklici, nadomestilu za delo ob vseh urah in za prepoved delovanja v političnih strankah.
​Predstavniki policijskih sindikatov in vladne pogajalske skupine se bodo ponovno sestali v sredo, ko naj bi tri delovne skupine pripravile rešitve za različna vprašanja, med njimi tudi glede poklicnega upokojevanja in tako imenovanih benificiranih stažev za policiste.

V zvezi z zahtevo obeh sindikatov policistov, da bi delovna mesta in nazivi policistov morali biti višje vrednoteni od drugih pooblaščenih uradnih oseb, pa vlada predlaga, da neodvisna institucija pripravi analizo primerljivosti delovnih mest pooblaščenih vladnih oseb, saj se bo le tako na podlagi kriterijev in meril ter tehtnih argumentov preverilo ustreznost sedanjega stanja oziroma se bodo ugotovila morebitna neskladja in odstopanja v sedanjem sistemu vrednotenja teh delovnih mest. Policijska sindikata se s tem načeloma strinjata.

Preberite še:

Komentarji: