Kočevska občina pripravlja potrebna zemljišča za selitev Melamina

Kot najprimernejše za selitev proizvodnje je prepoznano 20 hektarov veliko zemljišče na severu Kočevja, ob cesti Kočevje–Žužemberk na območju Male gore.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

V občini Kočevje hitijo s pripravo vsega potrebnega za selitev proizvodnje kemijske družbe Melamin, kjer se je lani zgodila najhujša delovna nesreča pri nas. Če bo vse teklo po načrtih, bi lahko že jeseni začeli komunalno opremljanje zemljišča za selitev, je na ponovoletnem srečanju z novinarji povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kot najprimernejše za selitev proizvodnje je bilo jeseni lani prepoznano 20 hektarov veliko zemljišče na severu Kočevja, ob cesti Kočevje–Žužemberk na območju Male gore. Po besedah župana preliminarne študije kažejo, da gre za optimalno lokacijo z najmanj interesnimi in okoljskimi konflikti.

Na občini računajo, da bodo soglasja dobili do aprila

Trenutno po županovih besedah nastajajo vse študije, ki so potrebne za spremembo občinskega prostorskega načrta na omenjenem območju, od hidrološke, geološke in kmetijske do drugih. Na občini računajo, da bodo vsa soglasja dobili do aprila, takoj zatem pa bodo začeli postopek sprejemanja sprememb občinskega prostorskega načrta. Te nameravajo sprejeti do poletja, že jeseni pa bi začeli komunalno opremljanje zemljišča, ki bi ga nato ponudili Melaminu.

Še pred tem bo treba nekatera zemljišča odkupiti od državne družbe Slovenski državni gozdovi ali jih z njo zamenjati, pri čemer Prebilič upa, da »bodo vsi razumeli, da gre za posebno okoliščino« in se ne bodo šli vojnega dobičkarstva. Sicer pa je s sodelovanjem države pri iskanju rešitev za Melamin zadovoljen.

Sredi maja lani se je v Melaminu zgodila najhujša delovna nesreča pri nas. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sredi maja lani se je v Melaminu zgodila najhujša delovna nesreča pri nas. FOTO: Leon Vidic/Delo

Direktor podjetja Srečko Štefanič je že pred časom povedal, da bi lahko podjetje gradnjo na novi lokaciji začelo takoj, ko bodo urejena vsa dovoljenja in papirji. Za preselitev najnevarnejšega dela proizvodnje bi po njegovih besedah potrebovali od dve do tri leta, za preselitev vse preostale proizvodnje pa vsaj deset let. Pri tem naj bi naložba presegla 250 milijonov evrov.

V eksploziji in požaru je lani maja umrlo sedem ljudi, nastalo je za več deset milijonov evrov škode. Skupaj s sanacijo je steklo tudi iskanje rešitev, da bi podjetje, ki stoji sredi Kočevja, postopno preselili iz mesta.

Preberite še:

Komentarji: