Predstavitvena informacija

Koliko obrokov letno v povprečju zavrže vsak Slovenec?


Na svetovni dan hrane so predstavili Projekt 68 kg.
Fotografija: Kuharski mojster Pavčnik je najprej skrbno nakupil 68 kg hrane, ki jo je potreboval za izvedbo eksperimenta. Foto Spar.
Odpri galerijo
Kuharski mojster Pavčnik je najprej skrbno nakupil 68 kg hrane, ki jo je potreboval za izvedbo eksperimenta. Foto Spar.


V njem so kuhali iz natanko 68 kg sestavin – prav toliko hrane namreč v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec.*
 
Marko Pavčnik s kuharsko ekipo po koncu eksperimenta in s presenetljivim številom pripravljenih jedi. Foto Spar.
Marko Pavčnik s kuharsko ekipo po koncu eksperimenta in s presenetljivim številom pripravljenih jedi. Foto Spar.
 
Priznani chef Marko Pavčnik in Spar Slovenija sta znova združila moči v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec.* Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.
 

Odgovorno kuhanje se začne z nakupovalnim seznamom

Kuharski eksperiment se je začel tako, da je Marko Pavčnik najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je točno 68 kg hrane. Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.
 
Kuharski mojster Pavčnik je najprej skrbno nakupil 68 kg hrane, ki jo je potreboval za izvedbo eksperimenta. Foto Spar.
Kuharski mojster Pavčnik je najprej skrbno nakupil 68 kg hrane, ki jo je potreboval za izvedbo eksperimenta. Foto Spar.
 

Število pripravljenih obrokov je osupnilo vse

Rezultat je presenetil tudi Pavčnikovo izkušeno kuharsko ekipo. Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. V Projektu 68 kg sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici. »Projekt 68 kg smo izpeljali zato, da bi se o zavrženi hrani več govorilo. Obenem pa smo želeli pokazati, koliko potencialnih hranljivih obrokov se vsako leto nepremišljeno vrže v smeti,« je povedal chef restavracije Pavus, glavni pobudnik eksperimenta.
Chef Pavčnik z zadnjima dvema pripravljenima obrokoma iz 68 kg sestavin, številko 256 in 257 Foto Spar
Chef Pavčnik z zadnjima dvema pripravljenima obrokoma iz 68 kg sestavin, številko 256 in 257 Foto Spar

Eksperiment so končali z dobrodelno noto

 
Vseh 257 obrokov je bilo v sodelovanju s Slovensko filantropijo predanih socialno ogroženim posameznikom in družinam. Obenem pa jim je Spar Slovenija doniral še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in potrebna osnovna sredstva.

V sodelovanju s Slovensko filantropijo so obroke donirali socialno ogroženim posameznikom in družinam. Foto Spar
V sodelovanju s Slovensko filantropijo so obroke donirali socialno ogroženim posameznikom in družinam. Foto Spar

 
»S kakovostno hrano lahko ranljivim skupinam pomagamo do lažjega preživetja in tega, da lahko prihranijo del svojih že tako preskromnih sredstev za druge namene, ki so prav tako nujni. V tej akciji smo posebej podprli družine in posameznike iz Bele krajine, ki se po naših podatkih najtežje preživljajo. Na tem mestu se v njihovem imenu Sparu lepo zahvaljujem,« pravi Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.
 

Spar nadaljuje svoje družbeno odgovorno poslanstvo



*Statistični urad Republike Slovenije (SURS)