Delova osebnost leta je Aleksander Čeferin

Razglasitev je potekala v Cankarjevem domu, slavnostni govornik je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan.
Fotografija: Aleksander Čeferin - Delova osebnost leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin - Delova osebnost leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik

Nocoj se Delovo uredništvo simbolno poslavlja od starega leta s tistim, ki ga je zaznamoval v najboljšem pomenu te besede. V Cankarjevem domu je potekala prireditev Delova osebnost leta 2021, še enega leta, ki je minilo v znamenju epidemije, življenja z virusom in številnimi vprašanji, na katera odgovorov (še) ni.

Osebnost leta je postal Aleksander Čeferin. »Biti prvi človek Uefe je ogromna čast in še večja moč, Slovenija po zaslugi Aleksandra Čeferina nikoli ni bila prepoznavnejša na zemeljski obli. Uefa je močnejša od držav, nogomet je fenomen, ki ga ne more preglasiti nobeno drugo globalno gibanje.« A kot je še poudaril odgovorni urednik Dela Bojan Budja, je Čeferin vseskozi ostal tudi aktiven državljan Republike Slovenije. Ni ji pomagal le športno, nogometno, z zaščitnimi maskami, kot ugleden odvetnik je jasno in glasno stopil v bran pravni državi in spoštljivi javni komunikaciji.

»Hvala Delu za to prestižno nagrado,« je povedal Aleksander Čeferin. »Prav vsak med nominiranci bi lahko prejel to nagrado. V resnici sem zelo ponosen, da sem med tako imenitno družno nominirancev. Delo me spremlja že vse življenje. Upam, da bo novo leto lepše.«

Med letošnjo deseterico nominirancev so bili še: Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije, Roman Jerala, doktor kemijskih znanosti, Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana, Ema Kugler, režiserka in multimedijska umetnica, Samo Zver, predstojnik oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, Tadej Pogačar, najboljši kolesar na svetu, Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, Zdenka Mrak, glavna medicinska sestra UKC Ljubljana, in Barbara Štrukelj, urednica Slovenske tiskovne agencije.

Nominiranci za Delovo osebnost lanskega leta.
Nominiranci za Delovo osebnost lanskega leta.

Milan Kučan: Tudi v teh razmerah imamo vrhunske ljudi

Kot prvi na prireditvi je spregovoril direktor medijske hiše Delo Stojan Petrič. »Novo leto prinaša številne izzive, a hkrati tudi priložnosti. Resnično si želimo, da ga bodo zaznamovale besede, ki bodo spodbujale družbeno enakopravnost, politično stabilnost, gospodarski razvoj, kulturni razcvet in poenotenje naše skupnosti,« je poudaril Petrič.

Prireditev poteka v Cankarjevem domu. Kot prvi je spregovoril direktor Dela Stojan Petrič. FOTO: Jože Suhadolnik
Prireditev poteka v Cankarjevem domu. Kot prvi je spregovoril direktor Dela Stojan Petrič. FOTO: Jože Suhadolnik

Slavnostni govornik večera je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je tudi osemkratni prejemnik priznanja Delova osebnost leta. »Naj najprej zaželim optimističen pogled v leto, v katero smo pravkar vstopili. Upam, da bo zmagovito in bolj prijazno. To, ki smo ga zapustili, ne bo dobro zapisano v naš spomin. Kljub nekaterim dosežkom smo njegov konec dočakali kot močno raztreščena družba s komaj verjetno množino medsebojnega nezaupanja, dvomov v znanost in v strokovno védenje. Na žalost tudi z vse bolj odklonilnim odnosom do politike, čeprav je to tista človekova dejavnost, ki naj skrbi za javno dobro. Razlogi so v negotovosti, ki sta jo prinašala na eni strani virus in na drugi ukrepanje, kakršnega se je v zavetrju epidemije lotevala vlada, zato da bi uresničila svoje prikrite povsem politične načrte,« je povedal Milan Kučan.

»Pa vendar so bili tudi v teh razmerah med nami ljudje, ki so s svojim delom poskrbeli, da naš občutek za prav, za pravičnost in za dobro v skupno korist ni bil preveč poškodovan. In za to, da teh poškodb v vrednotnem tkivu družbe nismo bili pripravljeni sprejeti kot novo normalnost našega življenja. To so ljudje, ki so vsak na svojem področju z delom pokazali visoko zavezanost profesionalni etiki in humanističnim razsežnostim svojega delovanja,« je med drugim še povedal nekdanji predsednik.

Najboljši Delovi novinarji leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik
Najboljši Delovi novinarji leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik

Nagrada za življenjsko delo Boženi Križnik

Na prireditvi so podelili tudi Delove novinarske nagrade. Prejeli so jo Božena Križnik za življenjsko delo, novinar leta je postal Peter Žerjavič, z izjemnimi dosežki so izstopali Miha Hočevar, Nejc Gole in Boštjan Celec, mladi novinar leta je Aljoša Črnko, fotografijo leta pa je naredil Voranc Vogel.

»Mladi danes težko razumejo, da nekdo ostane zvest delodajalcu od prve zaposlitve do upokojitve. Delo je bilo in še vedno je institucija in zgled profesionalnega novinarstva,« je povedala Božena Križnik.

image_alt
V maniri najboljših žurnalističnih peres

Razlasili so tudi besedo leta. To je postala beseda - odlok.

Glasbena gostja je bila Raiven. FOTO: Jože Suhadolnik
Glasbena gostja je bila Raiven. FOTO: Jože Suhadolnik

Osebnost leta 2020 je sicer lani postal epidemiolog Mario Fafangel.

Stojan Petrič in Bojan Budja. FOTO: Jože Suhadolnik
Stojan Petrič in Bojan Budja. FOTO: Jože Suhadolnik

Komentarji: