Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kordež novi vodja vladne skupine za pogajanja s Fidesom

Dosedanji namestnik vodje in Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež bo na čelu pogajalske skupine nasledil Mirka Stoparja.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
24. 4. 2024 | 17:04
24. 4. 2024 | 17:32
4:34

Vlada je danes z mesta vodje vladne pogajalske skupine za pogajanja z glavnim stavkovnim odborom Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides razrešila Mirka Stoparja in za novega vodjo imenovala Denisa Kordeža, dosedanjega namestnika vodje in sicer državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, so sporočili po seji vlade.

Za novo namestnico vodje pogajalske skupine pa je bila namesto Kordeža imenovana državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

Prva stavkovna pogajanja po spremembi na vrhu pogajalske skupine bodo že v četrtek. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh je sicer današnjem v pogovoru za STA ob 100 dneh zdravniške stavke zagotovil, da imata Fides in njegovo vodstvo zaupanje in podporo zdravništva. Dodal je, da članstvo zahteva zaostritev stavke, govori se tudi o masovnih odpovedih delovnih razmerij. Te ideje so lahko zadnja streznitev vlade, da mislijo resno, meni.

Stavka zdravniškega sindikata Fides traja od 15. januarja in je postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stališča glede stavkovnih zahtev sta vlada in Fides skušala zbližati tudi z mediacijo, a sta 9. aprila sporočila, da je bila ta neuspešna.

Izboljšave zdravstvenega sistema možne samo s sodelovanjem vseh akterjev

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na skupno izjavo zdravniških organizacij ob 100 dneh stavke zatrdili, da lahko izboljšave zdravstvenega sistema udejanjijo zgolj s sodelovanjem in v stalnem dialogu z vsemi akterji v zdravstvu. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel bo predstavnike mladih zdravnikov v kratkem povabila na sestanek, navajajo.

»Cilj je spoštovanje evropske direktive, ki predvideva omejitev na 40 ur tedensko pri polnem delovnem času, ter osem nadur. Zaposleni v zdravstvu imajo pravico do počitka. To, da jim ne bo treba delati prekomerno, ministrstvo za zdravje skuša doseči z različnimi ukrepi, vse od dodatnih izrednih razpisov za specializacije zdravnikov in nagrajevanja na področjih, kjer specialistov najbolj primanjkuje, do soglasja za povečan vpis na medicinski fakulteti,« so zapisali v izjavi.

Poudarili so, da je vlada sprejela ukrepe na področju lažjega zaposlovanja tujih zdravnikov. S tem namenom so skrajšali prilagoditveno obdobje, stroške postopka priznavanja poklicne kvalifikacije pa so prenesli s kandidata na izvajalca zdravstvene dejavnosti, so zatrdili. Tuji zdravniki bodo za čas prilagoditvenega obdobja oziroma opravljanja preizkusa strokovne usposobljenosti zaposleni, delo bodo lahko opravljali pod mentorstvom.

Medtem so zahtevano raven znanja slovenskega jezika za diplomirane medicinske sestre in diplomirane babice znižali na raven B2, kar po navedbah ministrstva prav tako pomeni lažji dostop na slovenski trg dela in s tem tudi »povečanje nujno potrebnega kadra v zdravstvu«.

Vlada dala soglasje k imenovanju direktorice kranjske porodnišnice

Vlada je na današnji seji podala soglasje tudi k imenovanju Larise Hajdinjak za direktorico javnega zdravstvenega zavoda Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj za mandatno dobo štirih let, in sicer od 1. maja 2024 do 30. aprila 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili po seji vlade.

Svet zavoda je razpis za direktorja za štiriletno mandatno obdobje objavil februarja. Bolnišnico sicer od leta 2019 vodi Marko Breznik, po preteku polnega štiriletnega mandata kot v. d. direktorja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine