Koroški spust po jeklenici bo daljši od planiškega

Sedem partnerjev na območju Geoparka Karavanke z evropskim denarjem izboljšuje turistično ponudbo.
Fotografija: Zaradi ziplina večjih posegov v prostor ne bo. Imel bo dve ploščadi – startno in pristajalno. FOTO: Arhiv občine
Odpri galerijo
Zaradi ziplina večjih posegov v prostor ne bo. Imel bo dve ploščadi – startno in pristajalno. FOTO: Arhiv občine

Črna na Koroškem – Jeklenica, ki jo nameravajo še letos postaviti v Črni na Koroškem, bo po dolžini prekosila planiško. V zgornji Mežiški dolini si želijo, da bi jo tudi po številu obiskovalcev. Prvi se bodo po njej lahko spustili že prihodnje leto.

»Z naložbo hočemo povečati zanimanje za obisk in bivanje v naši občini,« je povedala črnjanska županja Romana Lesjak. Ker je prenočitvenih kapacitet v občini malo, vzporedno z razpisom za izvajalca gradnje ziplina intenzivno iščejo nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti v upravljanje črnjanski hotel. Eno etažo v njem je že uredila občina, zato bi najemnik ali morda celo kupec lahko takoj začel tržiti prenočitvene kapacitete.Potrebovali bodo tudi upravljavca adrenalinskega parka, v katerem bo za zdaj kilometer dolg zipline, kasneje pa mu bodo dodali zahtevnejšo planinsko pot (ferato), po kateri bo mogoče iz centra Črne priplezati do razglednega pomola nad ploščadjo za spust po jeklenici. Višinska razlika spusta bo 235 metrov, povprečni naklon spusta pa bo znašal 19,4 odstotka. Po napravi, ki bo speljala od Navrškega vrha do vznožja črnjanskega smučišča, se bo mogoče spustiti, tudi če bo deževalo ali snežilo, omogočala pa bo individualne in tandemske spuste. »Odločitve o tem, kdo bo zipline upravljal, še ni. Možnosti je več. Zadnja je, da bi občina za to ustanovila javni zavod,« je povedala črnjanska županja.

Za naložbo, vredno 232.000 evrov, so pridobili 198.000 evrov evropskih sredstev v okviru čezmejnega programa NatureGame, vrednega 2,3 milijona evrov. V projektu z avstrijske strani sodelujejo podjetje Franza Skuka FS Immobilienverwaltungs, ki upravlja smučarske naprave na Peci, Obirske jame, organizacija Naturfreunde Pezten in občina Globasnica, s slovenske strani pa turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece ter občini Črna na Koroškem in Prevalje. Cilj projekta je nadgradnja obstoječih turističnih točk na območju, ki spada v Geopark Karavanke. »Razvijamo skupno večdnevno ponudbo skozi igre v naravi za različne ciljne skupine,« pravi Gerald Hartmann iz Geoparka Karavanke.Na avstrijski strani so v okviru projekta v Šmihelu nad Pliberkom že odprli plezalno areno, na izvedbo pa še čaka gradnja panoramske restavracije ob izstopni postaji gondole na Peci, kjer si bo mogoče ogledati interaktivno razstavo o geološki in biološki diverziteti območja, hkrati pa bo tudi informacijski center Geoparka Karavanke. Informacijski center bodo uredili tudi na Poljani pri Prevaljah, Podzemlje Pece pa bo svojo ponudbo obogatilo z geoigrami. V Železni Kapli v okviru projekta načrtujejo sobo pobega, ki bo tematsko povezana z Geoparkom Karavanke.

»Najbolj obiskana točka v lanskem letu v Geoparku Karavanke je bila ponovno čezmejna gora Peca, ki je imela rekorden obisk, saj jo je do meseca novembra obiskalo kar 112.000 obiskovalcev, od tega 12.000 kolesarjev in 30.000 pohodnikov. Po številu obiskovalcev sledijo Obirske kapniške jame v občini Železna Kapla s približno 30.000 obiskovalci ter turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece v Mežici z 20.000 obiskovalci. Svet geologije – informacijski center Geoparka Karavanke je lani obiskalo približno 7000 obiskovalcev, med majem in oktobrom 2018 pa se je naših vodenih pohodov udeležilo okoli 3000 ljudi,« je povedal Gerald Hartmann.

Komentarji: