Kosajo se lahko s profesionalnimi produkcijami

V Slovenj Gradcu poteka srečanje ljubiteljskih gledališčnikov iz Slovenije in zamejstva.
Fotografija: Koroški deželni teater v predstavi Terapija. FOTO: arhiv KDT
Odpri galerijo
Koroški deželni teater v predstavi Terapija. FOTO: arhiv KDT

Slovenj Gradec - Stoštirideset ljubiteljskih gledališčnikov iz petintridesetih domačih in zamejskih društev se danes udeležuje celodnevne gledališke tržnice, ki jo je v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu že drugič zapovrstjo pripravil Koroški deželni teater. 
 
Ko to poročamo, potekajo petminutne predstavitve predstav, saj je tržnica, ki poteka pod sloganom Gledališča pod isto streho, namenjena ne le izmenjavi znanj, idej in izkušenj, pa pa tudi gledaliških predstav. Marko Repnik, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti: »Iz ljubiteljske kulture zraste profesionalna kultura, zato so pomembna vsa, tudi manjštevilna društva. Iz malega vedno raste veliko. Da je temu res tako se pokaže septembra na državnem, Linhartovem srečanju gledaliških skupin, na kateih se je že začelo nakazovati, da so ta društva prešla amaterizem in funkcionirajo kot pol profesionalna gledališča in se lahko kosajo s profesionalnimi produkcijami«. 

Marko Repnik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. FOTO: Mateja Kotnik
Marko Repnik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. FOTO: Mateja Kotnik


Polona Pivec, KUD Drava: »Ideja ta takšno druženje je imenitna, če posebej, če se šele postavljaš na odrske deske. Za nas je to priložnost, da spoznamo ljudi, ki se ukvarjajo z enako prostočasno dejavnostjo kot mi.« 

Udeleženci gledališke tržnice bodo ob 15. uri na okrogli mizi govorili o dobrih praksah pri pridobivanju občinstva in finančnih sredstev za svoje delovanje, posebej pa se bodo drućžili tudi tehniki gledaliških perdstav, za katere so gostitelji organizirali troje zanimivih predavanj. 

Predsednik Koroškega deželnega teatra Sergej Dolenc je povedal, da kljub temu, da je produkcija sodelujoči zelo različna (nekateri denimo so celo brez nje, a vseeno organizirajo abonmaje), a je vsem skupno to, da želijo biti iz predstave v predstavo še boljši. 

Srečanje bodo zaključili ob 18. uri s predstavo Koroškega deželnega teatra Terapija. Predstava je poleg Norcev najuspešnejša produkcija Koroškega deželnega teatra. 

Organizator srečanja je Koroški deželni teater. FOTO: Mateja Kotnik
Organizator srečanja je Koroški deželni teater. FOTO: Mateja Kotnik


Tilen Klugler, župan mestne občine Slovenj Gradec: »Upam, da bo gledališka tržnica postala tradicionalna. Čeprav gre za ljubiteljsko kulturo je jasno, da so gledališčniki že veliki profesionalci. Upam si trditi, da je meja med ljubiteljsko in profesionalno kulturo minimalna. vesel sem, da danes v mestu gostimo gledališčnike iz vse Slovenije. Srečanje je tudi priložnost za turistično promocijo mesta.«

Komentarji: