Kranjskim gorskim reševalcem ukradli opremo za reševanje

Dejstvo, da niti enote za zaščito in reševanje, ki prostovoljno pomagajo ljudem v težavah, niso varne pred krajo, je žalostno.
Fotografija: Člani GRS Kranj na eni od rešvalnih vaj. FOTO: GRS Kranj
Odpri galerijo
Člani GRS Kranj na eni od rešvalnih vaj. FOTO: GRS Kranj

Kranjskim gorskim reševalcem so neznanci vdrli v zavetišče na Krvavcu in jim ukradli tehnično opremo za reševanje. Materialne škode je za približno tisoč evrov. »Ne razumem, zakaj bi kdorkoli to storil, saj gre za opremo, namenjeno reševanju. To ni oprema, ki bi jo lahko uporabljali za hojo v hribe ali celo za alpinizem,« je povedal predsednik GRS Kranj Andrej Kecman

Opremo bodo morali zdaj nadomestiti sami. Popis ukradene robe je še v teku, okvirno pa naj bi šlo za dva kompleta reševalne opreme. »V Kranju imamo depo, saj običajno od tam odidemo na intervencijo. Ker pa smo sploh v zimskem času pogosto prisotni na Krvavcu, je del naše opreme za reševanje spravljen v zavetišču, da je tako lažje dostopna in se na intervenciji hitreje obrnemo,« je dodal Kecman. Pri kaznivem dejanju torej ne gre zgolj za krajo, pač pa tudi za to, da bo reševanje težje, dokler ne nabavijo nove opreme. GRS Kranj sicer pokriva tudi območje Kalškega grebena in Krvavca.

Da niti enote za zaščito in reševanje, ki prostovoljno pomagajo ljudem v težavah, niso varne pred krajo, nas zelo žalosti, je še povedal Andrej Kecman. »Gorski reševalci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno! Opremo, ki jo v zahtevnih reševalnih akcijah nujno potrebujemo, da lahko pridemo do ponesrečenca, ga oskrbimo in varno prinesemo v dolino, nam omogočajo sredstva Uprave RS za zaščito in reševanje, FIHO ter donacije vsakega izmed vas, ki podpirate našo dejavnost. Taki dogodki nas pretresejo in resnično žalostijo!« so ob dogodku zapisali pri Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Kranjski policisti so že opravili ogled kraja dogodka. »Na Krvavcu so policisti danes obravnavali vlom v objekt ter tatvin določenih kosov plezalne in alpinistične opreme, ki je namenjena za reševanju. Vlomljeno je bilo skozi vrata. Gre za kaznivo dejanje,« je povedal Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

To sicer ni prvi primer namenske škode, prizadejane gorskim reševalcem. Decembra lani so neznanci vlomili v brunarico na Okrešlju in ukradli gorsko reševalno opremo, vredno več kot 3500 evrov. Planinskemu društvu Tržič pa so iz doma na Zelenici pred časom ukradli lavinske žolne, ki so jih uporabljali za izobraževanje in usposabljanje v gorniškem učnem centru. Skupaj s škodo ob vlomu v objekt so PD Tržič neznanci naredili za okrog 4000 evrov škode. 
 
Člani Gorske reševalne zveze Slovenija so imeli letos 429 intervencij, samo v GRS Kranj so jih opravili deset, skupaj je bilo na terenu 190 njihovih gorskih reševalcev. 

Komentarji: