Okoli poldneva je izbruhnil požar na novi lokaciji

V več slovenskih občinah zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja. Opoldne je zagorelo pod daljnovodom Miren–Opatje selo.
Fotografija: Ta noč je bila za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Ta noč je bila za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Z goriškega dela Krasa, kjer so od nedelje gasili obsežen požar, poročajo, da je okoli poldneva spet zagorelo, in sicer pod daljnovodom Miren–Opatje selo, poroča MMC. V bližini je sicer gorelo že v petek. Kot navajajo, se nov požar širi proti Italiji. Cesta je trenutno zaprta, akcija gasilcev pa se preusmerja predvsem na to požarišče. Gasilci so že zaprosili tudi za helikoptersko pomoč, so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za Primorsko.

Dopoldne pa je zagorelo tudi na italijanski strani meje med Devinom in Sabliči v bližini Tržiča.

Obsežni požar pod nadzorom

Po besedah nočnega vodje intervencije Stanka Močnika je situacija na obsežnem požarišču nedeljskega požara povsem pod nadzorom, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Kot so zapisali, je bila ta noč za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. Nekaj manjših posameznih žarišč je sicer še bilo, a so gasilci s takojšnjimi akcijami preprečili morebitne nove izbruhe ognja. V veliko pomoč jim je bila tudi narava, saj se je veter povsem polegel.

image_alt
Evropa ni pripravljena na takšne razmere

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

»Vsi lahko le upamo, da je najhujše mimo,« so še zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko. Pri tem so opozorili, da je pred gasilci še veliko dela na terenu in seveda pozornega spremljanja stanja na skoraj 400 hektarih, ki jih je zajel požar.

Požar, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je v noči na ponedeljek zaradi močne burje širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobrega pol kilometra pred prvimi hišami.

Požar je v ponedeljek gasilo več kot 400 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije - Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Pahor in Šestan na prizorišču velikega požara: Potrebujemo Canadair

Danes sta prizorišče velikega požara, ki je prizadel skoraj 400 ha gozdnatih površin občine Miren – Kostanjevica obiskala predsednik RS Borut Pahor in Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Namen obiska je bil ogled škode in pogovor s požrtvovalnimi poklicnimi in prostovoljnimi gasilci ter predstavniki civilne zaščite, kot tudi možnostih sistemskih rešitev za izboljšanje preventive na področju preprečevanja požarov oziroma reševanje podobnih nesreč v prihodnje. Strinjali so se, da – kot že večkrat poudarjeno – obstaja potreba po nabavi specializiranega zračnega vozila canadair, ki se je znova izkazal za najbolj učinkovito reševalno »orodje«.

FOTO: Turizem Miren - Kostanjevica
FOTO: Turizem Miren - Kostanjevica

»Pahor in Šestan sta v spremstvu obeh županov, vodje reševanja Simona Vendramina in regijskih poveljnikov ter predstavnikov lokalne civilne zaščite obiskala tudi Pomnik miru na Cerju. Pri tokratnem požaru je pomembno vlogo odigrala protipožarna termokamera, ki je od leta 2021 nameščena na pomniku. Gasilcem je omogočila spremljanje smeri požara in določitev trase mokrega pasu, s katerim so hitreje omejili območje širitve,« so iz Turizma Miren - Kostanjevica zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik Pahor je z obiskom pokazal srčnost in čut za stisko ljudi, ponudil je moralno podporo na eni strani reševalnemu osebju, na drugi pa prizadetim občinam in občanom ter navsezadnje nakazal naklonjenost izboljšanju pogojev reševanja požarov.

Požari na Krasu se širijo tudi na italijanski strani meje

Medtem ko se gasilci na goriškem Krasu v Sloveniji borijo z obsežnimi gozdnimi požari, je dopoldne zagorelo tudi na italijanski strani meje med Devinom in Sabliči v bližini Tržiča, poroča Primorski dnevnik. Na več mestih je oviran ali prekinjen železniški in cestni promet. Zaradi obsežnega gozdnega požara, ki je dopoldne na več lokacijah izbruhnil med Devinom in Sabliči, je prekinjen železniški promet, navaja Primorski Dnevnik. Gori na več lokacijah na goriškem in tržaškem Krasu.

Policija je na več odsekih zaprla nekatere lokalne in regionalne ceste, avtocestni odsek med Redipuljo in Moščenicami je zaprt v obe smeri, avtocesta pa je v smeri proti Benetkam zaprta že pri Sesljanu. Ogenj se namreč širi na obeh straneh avtoceste, s cestninske postaje pri Moščenicah so evakuirali osebje. Zaradi cestnih zapor v Tržiču nastajajo hudi prometni zastoji.

Na slovenski strani meje je zaradi požara popolnoma zaprta cesta Miren-Kostanjevica.

Da se s požari spopadajo tudi na italijanskem Krasu, je za portal N1 potrdil vodja gasilske intervencije na slovenski strani Simon Vendramin: »Danes ne moremo računati na italijanske gasilce, ker se bodo verjetno ukvarjali s svojimi problemi.« Deželna agencija za okolje Arpa na Tržaškem v sodelovanju z gasilci in civilno zaščito izvaja monitoring zraka v okolici požarišča. Požar gasita tudi dva helikopterja in kanader, ki je priletel iz Rima, še poroča Primorski dnevnik.

Prebivalce Sabličev bodo medtem v kratkem evakuirali. Požari, ki so v zadnjih urah zajeli več točk na goriškem in tržaškem Krasu, trenutno ne ogrožajo hiš, veliko pa je dima. Svoje domove bo moralo začasno zapustiti med 15 in 20 ljudi. »Če bo zvečer situacija boljša, se bodo lahko vrnili na svoje domove,« je za Primorski dnevnik povedal doberdobski župan Fabio Vizintin, ki je trenutno v Sabličih s predstavniki civilne zaščite, gasilci, karabinjerji, policijo in gozdnimi policisti.

Gasilci pred plameni kraškega požara branijo tudi več hiš v naselju Medeazza v bližini slovensko-italijanske meje. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so postavili obrambno črto tik pred mestom, pri čemer jim pomagajo prostovoljci. Pri obvladovanju plamenov sodelujejo ekipe gasilcev iz celotne dežele Furlanije-Julijske krajine.

Komentarji: