Levica bo nadzorovala vlado po Pahorjevo

Napoveduje ukinitev študentskih servisov, možnost bolniške za samozaposlene v kulturi, manj agencijskega dela.
Fotografija: Vsak korak koalicije bo pod budnim očesom zunajvladne partnerice Levice. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vsak korak koalicije bo pod budnim očesom zunajvladne partnerice Levice. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Zunajvladna partnerica Levica bo spremljala napredek projektov, h katerim so se skupaj s koalicijskimi strankami zavezali v sporazumu o sodelovanju. Poleg spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti do konca meseca napovedujejo še več zakonodajnih predlogov, usmerjenih v odpravljanje prekarnih oblik dela.

»Najslabše je gledati filme, ki smo jih že gledali. Ker že vnaprej vemo, kako se bodo končali,« je Jani Möderndorfer, poslanec SMC, komentiral predstavitev spletnega monitorja, s katerim Levica namerava po zgledu Boruta Pahorja, ki si je leta 2010 omislil semafor, da bi delo steklo hitreje, omogočiti državljanom spremljanje dinamike sprejemanja ukrepov iz sporazuma z vlado, kjer so nosilci. »Noben monitor, noben plakat, noben semafor nam ne bo pomagal, če zastavljeno ne bo uresničeno.

Uresničeno pa bo tako, da v državnem zboru glasujemo,« pa je dejal Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, ki se je, tako kot Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ, strinjal, da gre za PR-projekt Levice. »Očitno je, da so nekatere stranke že dokaj resno v evropskih volitvah,« je bil oster poslanec LMŠ, ki sicer nima pripomb o sodelovanju z zunajvladno partnerico po podpisu sporazuma 20. marca.

Za zdaj se predstavniki Levice koalicijskih usklajevanj, ki potekajo ob torkih, naj ne bi udeleževali, so pa skupaj s koalicijsko peterico že začeli z ustanavljanjem delovnih skupin, na katerih bodo pretresali napovedane ukrepe.


 

Kaj bodo prvi sprejeti ukrepi?


Časovnica sprejemanja nekaterih ukrepov se je sicer nekoliko zamaknila zaradi poznejšega podpisa sporazuma, kot so načrtovali. Spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želijo onemogočiti prenašanje storitev javnih zdravstvenih zavodov na zunanje izvajalce, so že pripeljali do parlamentarnega postopka, podobno pa bodo po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca poskušali tudi s preostalimi ukrepi. Na vprašanje, kako se bodo odzvali, če ne bodo izvedeni do zastavljenih rokov, pa je odgovoril, da bodo vse naredili za to, da bodo.

Predloge, ki zadevajo omejitve agencijskega dela in zagotavljanje socialne varnosti agencijskim delavcem, so danes poslali koalicijskim strankam in po besedah Mesca pričakujejo, da bodo ukrepe uskladili do konca aprila.

Še do konca meseca bodo predvidoma predstavili tudi ukinitev študentskih servisov, katerih delo bi nadomestil zavod za zaposlovanje, in uvedbo zdravstvenega varstva samozaposlenih v kulturi z bolniškim dopustom vsaj od četrtega dne naprej.

Spletni monitor, ki ga je predstavil Luka Mesec, je že dostopen na spletni strani Levice. FOTO: Blaž Samec/Delo
Spletni monitor, ki ga je predstavil Luka Mesec, je že dostopen na spletni strani Levice. FOTO: Blaž Samec/Delo


Zakaj le samozaposlenimi v kulturi? »Najprej kultura, nato ostali,« pravijo v Levici, ki bodo s širjenjem pravic le eni kategoriji najverjetneje vnovič odprli fronto z gospodarstvom. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je ob napovedanem ukrepu že izpostavil, da je diskriminatoren do obrtnikov in podjetnikov.

»Če je Levica res socialna, tako kot trdi, potem mora biti socialna za vse državljane, ne le za posamezne skupine,« pravijo še v obrtno-podjetniški zbornici, kjer ob pomanjkanju kvalificiranega kadra tudi niso za dvig minimalnega nadomestila za brezposelnost in širitev definicije delovnega razmerja.
 

Kaj pa socialni dialog?


Da ukrepi ne bodo povsem samodejni, pač pa se bodo o njih pogovorili v delovnih skupinah, je predsednik vlade Marjan Šarec že napovedal, ko so se pojavili dvomi zaradi finančnih učinkov ukrepov. »Če ne bodo finančno vzdržni, jih ne bomo izvajali. To nam zdrava pamet pravi,« je dejal in izrazil pričakovanje, da bodo ukrepi dogovorjeni na ekonomsko-socialnem svetu.

Na vzpostavitev dialoga je ob predstavitvi spletnega monitorja vnovič opozoril tudi generalni sekretar združenja delodajalcev Jože Smole, ki pričakuje, da se pri ključni zakonodaji s področja trga dela, davkov in zdravstva ne izključuje socialnih partnerjev, kakor je Levica naredila pri zakonu o minimalni plači.

Komentarji: