Levica: Večina za pogovore o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado

Marjan Šarec je izid referenduma v Levici označil kot dober obet za nadaljnje korake.
Fotografija: Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da ne. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da ne. FOTO: Leon Vidic

Poslanec Levice Primož Siter je pritrdil, da je članstvo Levice na internem referendumu podprlo snovanje sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Referenduma se je udeležilo 40,81 odstotka članov, od tega jih je za glasovalo 84,66 odstotka. To sicer še ne pomeni podpore poslancev Levice Marjanu Šarcu na glasovanju o mandatarju. Na referendumu je članstvo odločalo o tem, ali je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Kot je v izjavi novinarjem dejal Siter, so prepričljivo podporo pričakovali.

Pozitivno je ocenil tudi udeležbo, saj da »kaže na aktivno članstvo«. Kvorum za veljavnost referenduma je namreč 25-odstotna udeležba.

Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da »ne, je pa dobro odpiranje vrat za nadaljevanje pogajanj, oziroma za snovanje končnega sporazuma, na podlagi katerega pa bomo poslanci lahko podprli Šarca«.

Pritrdil je, da za njihovo podporo Šarcu v Levici potrebujejo še zagotovilo, da se koalicijski sporazum po glasovanju ne bo bistveno spreminjal, in končni dogovor o protokolu o sodelovanju. Ob tem pa je poudaril, da so »te stvari v glavnem že dorečene«, tako v Levici pričakujejo, da bo v petek, ko se bodo prvaki šestorčka znova srečali, zadnji dan usklajevanj in bo partnerski sporazum dokončno potrjen. »Mi smo pripravljeni, smo v nizkem štartu, podpora z naše strani je pripravljena, vse ostalo je odvisno od petorčka,« je navedel.

Koordinator Levice Luka Mesec je že ob najavi referenduma ocenil, da s podporo ne bo težav. FOTO: Blaž Samec
Koordinator Levice Luka Mesec je že ob najavi referenduma ocenil, da s podporo ne bo težav. FOTO: Blaž Samec


Po njegovih besedah naj bi bilo v petek jasno tudi, ali bo Levica podprla prvaka SD Dejana Židana za predsednika DZ.

Svet stranke Levica je namreč po pogajanjih z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS zavrnil vstop v koalicijo, ki jo sestavlja prvak LMŠ Šarec, ocenil pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Podporo tej oceni so torej v stranki med člani preverjali v minulih dneh na internem referendumu. Izrekanje na referendumu se je končalo opolnoči.

Šarec: Izid je dober obet za nadaljnje korake

Prvak LMŠ Marjan Šarec je izid internega referenduma v Levici, na katerem je članstvo izrazilo podporo pogovorom o projektnem sodelovanju Levice s Šarčevo manjšinsko vlado, označil kot »dober obet za nadaljnje korake«. V izjavi, ki so jo za STA posredovali iz stranke, je spomnil, da jih sedaj čaka še podpis protokola o sodelovanju.

»Po tem bodo izpolnjeni vsi pogoji, da Levica prispeva svoje glasove na glasovanju o mandatarju prihodnji petek,« je v izjavi navedel Šarec.

Šarec je v izjavi spomnil, da jih sedaj čaka še podpis protokola o sodelovanju. FOTO: Matej Družnik
Šarec je v izjavi spomnil, da jih sedaj čaka še podpis protokola o sodelovanju. FOTO: Matej Družnik


Pojasnil je še, da mu je že v pogovoru pred dnevi koordinator Levice Luka Mesec zatrdil, da je vodstvo stranke storilo vse, da bi bil izid referenduma pozitiven. »Danes se je to potrdilo v polni meri,« je ugotovil.

Na referendumu je članstvo Levice odločalo o tem, ali je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Referenduma se je udeležilo 40,81 odstotka članov, od tega jih je za glasovalo 84,66 odstotka. Poslanec Levice Primož Siter je sicer pojasnil, da rezultat še ne pomeni avtomatične podpore Šarcu na glasovanju za mandatarja, "je pa dobro odpiranje vrat za nadaljevanje pogajanj, oziroma za snovanje končnega sporazuma, na podlagi katerega pa bomo poslanci lahko podprli Šarca«. Dodal je še, da je njihova podpora pripravljena, ključno pa bo petkovo usklajevanje s peterico strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Komentarji: