Levica z referendumom o vstopu v vlado

Vsi člani Levice dokončno odločali o potencialnem vstopu v vlado.
Fotografija: Članstvo Levice bo glasovalo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Članstvo Levice bo glasovalo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Svet stranke Levica je v petek obravnaval vsebino koalicijske pogodbe in razrez ministrstev, podal soglasje za parafiranje pogodbe in sprožil postopke za izvedbo notranjega referenduma, na katerem bodo vsi člani Levice dokončno odločali o potencialnem vstopu v vlado. Enotedensko glasovanje se bo pričelo v ponedeljek, je sporočila stranka.

»Notranji referendum bo potekal v obliki tajnega glasovanja po spletu oziroma fizični pošti. Glasovanje se bo pričelo v ponedeljek, 16. maja, in trajalo teden dni, z razglasitvijo uradnih rezultatov po prejemu glasovnic, poslanih po fizični pošti,« so danes sporočili iz stranke Levica.

Ob tem so spomnili, da je Levica pred dnevi zaključila pogajanja s koalicijskimi partnerji o razrezu ministrstev v novi vladi in o vsebini koalicijske pogodbe.

image_alt
V SD potrdili ministrske kandidate, Levica na referendum

»Potem ko smo v preteklih tednih preigrali več scenarijev, smo v dogovoru uspeli zagotoviti zapis nekaterih naših temeljnih programskih ciljev in prevzem treh resorjev. Dosegli smo ohranitev in prevzem ministrstva, ki pokriva področji dela in socialne politike, prevzem ministrstva za kulturo in prevzem novoustanovljenega resorja - ministrstva za solidarno prihodnost, kjer se bomo ukvarjali s tremi temami, ki smo jih v volilni kampanji izpostavili kot ključne: ekonomsko demokracijo, stanovanji in dolgotrajno oskrbo,« so poudarili pri Levici.

Navedli so še, da se zavedajo »odgovornosti in težavnosti naloge,« ki jih čaka. »Potrudili se bomo, da jo opravimo po svojih najboljših močeh. A še pred tem nas čakajo interni postopki odločanja o koalicijski pogodbi in vstopu v vlado,« so zapisali pred ponedeljkovim začetkom izvedbe omenjenega notranjega referenduma.

Bodočo koalicijo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, nova vlada pa bo po napovedih imela 19 ministrstev in 20 ministrov, saj bo Matej Arčon iz Gibanja Svoboda kot minister brez listnice vodil vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Preberite še:

Komentarji: